Aquest gener CCOO de Catalunya ha posat en marxa la 2a Assemblea Sindical Oberta, un procés participatiu adreçat a l’afiliació i obert a la societat per definir les propostes que situïn el sindicat al capdavant de la defensa dels drets laborals i socials per fer front a les transformacions del món del treball i de la societat.
Tenim un futur econòmic, social i polític ple d’incerteses i amb un punt de partida on la precarietat, la pobresa i les desigualtats continuen sent massa grans perquè una part molt important de la població pugui viure amb dignitat. Amb reptes a curt i llarg termini: les noves realitats del treball, l’habitatge, la mobilitat, la digitalització, la robotització, l’emergència climàtica, els feminismes, les diversitats, l’emancipació del jovent, l’envelliment de la societat, la dignificació de les tasques de cura…
Volem situar el sindicat al capdavant de la reivindicació d’una transició justa per a la classe treballadora i la societat des de la centralitat del treball i de la importància que aquest té per aconseguir una societat més solidària que permeti a tothom tenir projectes de vida digna.
Aquest procés no és nou. L’any 2015 vam celebrar la 1a. Assemblea Sindical Oberta on vam aprovar 25 propostes que van formar part del pla d’acció de l’11è Congrés del sindicat i que han estat totes implementades.
Volem debatre i construir les propostes de manera horitzontal, sense documents previs i baixant el debat a la quotidianitat de les persones que hi participin. Hem organitzat els debats en 5 eixos
-
Transició justa: energètica, climàtica, tecnològica, laboral, demogràfica.
-
Feminismes i com establir la relació entre el món del treball i la reflexió dels feminismes.
-
Identitats i diversitats i com el sindicat fa front a les diferents identitats personals i/o professionals sense perdre el concepte de classe treballadora.
-
El repte generacional o com quins requisits fan falta per garantir un projecte de vida a totes les persones tan siguin joves com grans.
-
La relació del sindicat amb les treballadores i treballadors de les noves realitats laborals i socials.
El procés participatiu es fa en 3 fases: una primera fase de construcció de les propostes que es recolliran a partir dels més de 200 debats, trobades, assemblees i d’una enquesta adreçada a persones afiliades i no afiliades al sindicat; una segona fase de selecció de les propostes mitjançant participació telemàtica de l’afiliació; una tercera fase de cloenda on es presentaran els resultats del procés participatiu i la priorització de les 25 propostes més votades. Totes les propostes formaran part del debat del proper congrés que s’iniciarà a la tardor.
Estem convençudes i convençuts que amb aquest procés aconseguirem acostar els grans temes de debat sobre el present i el futur de la societat a la proximitat de la realitat laboral i de vida de les persones treballadores i situar el treball i la vida digne com a part imprescindible de les transformacions socials.
Us animem a participar!