Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Després d’una primera etapa en què els sindicats han intentat aturar el cop laboral ocasionat per l’epidèmia del coronavirus en els sectors laborals tradicionals, ara amplien la tasca per a protegir els treballadors més precaris. En concret, CCOO de Catalunya ha obert un front en aquest àmbit, tot i les dificultats existents per actuar en ple Estat d’alarma.
Un exemple de precarietat accentuada per la situació de pandèmia és el dels treballadors que duen menjar preparat als domicilis, els coneguts com a ‘riders’. Un altre cas és el de les treballadors de la llar i les cures en domicilis particulars. Un tercer cas són els i les auxiliars de geriatria, que viuen en primera línia el desgavell de les residències de la tercera edat. I, finalment les treballadores de la cadena logística i les que treballen com a caixeres i caixers en supermercats.
Un element comú en tots els casos és que els sectors abans esmentats estan perdent la seva feina i els que la mantenen s’estan trobant que sovint han de posar en risc la seva salut per una falta d’equips de protecció individual (EPIs), manca de protocols preventius, altes càrregues de treball, etc. Per les seves característiques laborals són sectors força exposats el contagi, ja que tenen un contacte freqüent amb altres persones, siguin clientes, proveïdores o companyes de feina.

Els ‘riders’ viuen una situació paradoxal: no els hi és reconeguda la seva ‘laboralitat’ mentre que són considerats, al mateix temps, treballadors essencials i obligats a jugar-se la vida duent menjar a les cases particulars. Per millorar la situació, els delegats i delegades de CCOO del sector de la restauració que tenen contacte amb ells han adreçat una carta a la direcció dels restaurants amb una petició explícita: que els hi facilitin mascaretes i guants, o que se’ls permeti accedir als locals per rentar-se les mans dins del restaurant i poder així complir amb les protocols de seguretat i lluita contra la Covid-19.
El sindicat recorda també als ‘riders’ la normativa actual en matèria de seguretat: garantir un protocol preventiu de no contacte en la recollida i el lliurament de comandes que prevegi. Atendre només comandes pagades en línia. Evitar aglomeracions i garantir distàncies mínimes d’entre 1,5 i 2 metres. Deixar la comanda davant de la porta del client i evitar tocar amb les mans les manetes de les portes. També insta les plataformes per a les quals treballen els repartidors a reemborsar-los les despeses derivades de l’adquisició de mascaretes, guants i productes de neteja imprescindibles per a fer la seva feina.
Treballadores de la llar
En el cas de les treballadores de la llar, CCOO exigeix com des de fa temps la ratificació del Conveni 189 de l’OIT, que equipararia els seus drets laborals amb els de la resta de treballadors i treballadores.
Per a les treballadores i els treballadors del sector de la geriatria, el sindicat considera que “és urgent la contractació de personal nou per donar suport a les residències de gent gran, garantir l’entrega d’EPIs i la realització de tests de Covid-19”.
Un altre àmbit clau que afecta treballadors i treballadors essencials és el de la feina de cara al públic per aquest col·lectiu el sindicat insta a garantir que el material de protecció individual per a treballadors i treballadores de supermercats arribi en el temps i la quantitat necessàries. Encara no s’ha aconseguit un punt que reclama CCOO en el sector comercial, com és la reducció dels horaris comercials en cap de setmana per reduir les càrregues de treball i els nivells d’exposició a l’epidèmia dels treballadors i treballadores.
En els cas dels treballadors autònoms, CCOO planteja garantir que cap d’ells cobri una prestació inferior al Salari Mínim Interprofessional (SMI).
Genèricament, però amb especial èmfasi en el sector de la geriatria, el sindicat exigeix que les empreses assumeixin la seva responsabilitat quant a la desinfecció de les àrees de treball, sense carregar aquesta responsabilitat als seus treballadors i treballadores. En aquest sentit, les delegades i delegats del sindicat han aconseguit després de nombroses gestions, que algunes residències que no ho volien fer, rentin la roba de treball dels i les operàries que s’esforcen amb risc de les seves vides per fer funcionar les instal·lacions residencials.