La Federació de Serveis de CCOO de Catalunya ha iniciat una campanya per denunciar la situació dels treballadors que reparteixen a domicili el menjar ràpid. La iniciativa es fa simultàniament a Catalunya i en conjunt de l’Estat, tot i que s’emmarca en una jornada mundial. Velocitat i precarietat són dos aspectes que caracteritzen aquest àmbit laboral, segons Paco Galván,
La precarietat fa que el sindicat no tingui dades del nombre de persones que treballen en aquest àmbit. Ara bé, el que sí sap l’organització obrera és que el contracte mitjà és de 16 hores i que per les quals es perceben 394,88 euros al mes. En aquest treball córrer és una condició per guanyar diners.
“Fast & Precarious. A tot risc” és el lema de la campanya que ha desenvolupat CCOO de Serveis per denunciar la situació de les plantilles dels restaurants de menjar ràpid.
Un dels elements que critiquen els sindicalistes és la falta de seguretat en la feina. La campanya posa l’èmfasi en els treballadors que duen el menjar preparat als domicilis dels clients, tot i que afecta tot el conjunt d’empleades i empleats dels establiments de menjar ràpid, segons explica Carmen González, responsable de menjar ràpid de CCOO de Serveis de Catalunya.
Un mínim de comandes a l’hora
Segons els sindicalistes, el personal de repartiment està obligat a realitzar un mínim de comandes per hora, la qual cosa els obliga a córrer amb uns equips de protecció poc adequats, molts fins i tot compartits. Alguns porten el GPS al braç i han de mirar-ho sense parar de circular. A més, aquest personal està obligat a treballar siguin quines siguin les condicions meteorològiques.
Entre les persones que treballen fent el repartiment n’hi ha que tenen una relació laboral regular amb la seva empresa, mentre que altres treballen per a grans multinacionals del repartiment com Glovoo o Delivero. En cada cas les condicions són diferents. En uns formen part de les plantilles, tot i que en condicions precàries, i en altres la única relació que tenen és la de rebre ordres a través d’una App connectada informàticament.
Un altre element que denunciarà el sindicat durant aquesta setmana és el ritme de treball, molt alt, falta personal i el fet que els treballadors ha de fer la seva feina a gran velocitat (característica inherent al sector). L’estrès i l’ansietat que aquesta mala organització del treball suposa, fa que els i les treballadores s’exposin més als riscos. Accidents de trànsit, relliscades, talls, cremades… Un altre efecte col·lateral és la elevada rotació de les plantilles.
El contracte tipus en el sector és temporal a temps parcial, de molt poques hores, a les quals s’afegeixen hores complementàries que no es consoliden en contracte. Aquest recurs de les hores complementàries s’utilitza de forma excessiva i amb una flexibilitat total en benefici de l’empresa. Això es tradueix en grans taxes de rotació als centres de treball i inestabilitat i inseguretat laboral i econòmica per a les plantilles.
Carmen González explica que «el sector de menjar ràpid es caracteritza per una gran rotació del personal, però que estiguin poc temps en el lloc de treball, encara que sigui voluntàriament, no justifica ni que siguin treballadors i treballadores pobres, ni que les empreses s’apropiïn del seu temps, ni que es juguin la vida».