El degoteig d’expedients de regulació d’ocupació o tancaments continua sense fre a Catalunya. A l’ERO suspès a Axa i a Girbau, a més de l’anunciat per Coca-Cola, cal sumar-li ara la comunicació de Bosch de cessar l’activitat a la planta ubicada a Lliçà d’Amunt (el Vallès Oriental).
Segons informen fonts de la UGT, la direcció de la planta ha comunicat a la representació legal dels treballadors els seus plans, que impliquen posar en perill els 336 llocs de treball que hi ha ara a la planta. El sindicat ha avançat que l’empresa multinacional de tecnologia i electrodomèstics traslladarà la planta del Vallès a Wroclaw (Polònia).
El sindicat CCOO també ha mostrat el seu rebuig rotund al tancament de la planta industrial. “No respon a causes justificades, sinó a una decisió estratègica presa des d’Alemanya”, diu el sindicat, que “denuncia que la multinacional està aprofitant la situació actual per desmantellar les seves plantes productives a Catalunya”. Així mateix, l’USOC ha manifestat que “rebutja de forma categòrica el tancament”.
UGT ha insistit que “aniran al carrer 636 famílies a Catalunya” a causa d’una decisió de la multinacional que titlla de cruel
El cessament de l’activitat a Lliçà d’Amunt se sumaria, en cas de confirmar-se, al tancament de la planta que Bosch té ubicada a Castellet. L’empresa alemanya va anunciar el mes de setembre que pretenia acabar amb l’activitat de la factoria ubicada a Castellet i la Gornal (l’Alt Penedès), on treballen tres centenars de persones.
En aquest sentit, la UGT ha insistit que “aniran al carrer 636 famílies a Catalunya” a causa d’una decisió de la multinacional que titlla de cruel, ja que ha dut a terme “una política insolidària i egoista molt lluny dels valors que defensa”. Ha assegurat que les plantilles de Lliça i Castellet “han dut a terme importantíssims esforços”, com ara congelacions i reduccions salarials o reduccions de plantilla per afavorir que l’empresa no marxés.
“Bosch no ha sabut donar valor a aquests esforços i ha tirat pel dret amb una deslocalització sense escrúpols”, afegeix el sindicat. Explica que “aprofitant la pandèmia”, l’empresa “s’ha tret de sobre centenars de famílies, demostrant que la seva política industrial només es mesura pels beneficis a curt termini i sense importar-los ni el més mínim l’impacte social que poden comportar les seves decisions dràstiques”.
El Govern allarga la mà a l’Estat i a l’empresa
L’executiu català ha respost ràpidament a l’anunci de la corporació alemanya. El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha ofert treballar conjuntament” amb el govern espanyol per revertir una decisió que no dóna per definitiva. “Aquestes decisions es poden reconsiderar” amb la seu central de la companyia, ha assegurat.
Tot i que el Govern forma part de la taula de reindustrialització de la planta de Castellet i la Gornal, Tremosa ha explicat que “fins avui no teníem coneixement” de la intenció de Bosch de tancar la planta de Lliçà. El conseller ha emplaçat la direcció de l’empresa a una reunió la setmana vinent i ha dit que “tot i que sabem que és difícil, treballarem per intentar revertir la decisió”. En cas que no fos possible, “treballarem per a la reindustrialització, per reconvertir la planta i els llocs de treball”, ha dit.