Benvingut sigui disposar d’una plataforma d’informació de la realitat del món del treball. Són temps de crisi i canvis, també confusos, en què el treball es considera una simple mercaderia, una variable més del procés productiu, de la dinàmica econòmica; un factor de producció subjecte al fred anàlisi cost-benefici. Unes concepcions que s’allunyen dels continguts amb què el sindicalisme, i en particular el que CCOO organitza i representa, vol dotar el treball, entès aquest com a subjecte de drets i de tuteles, per promoure els processos socials que facin que la democràcia no resti fora i al marge del món de l’empresa.
La reforma laboral trencà els febles equilibris entre aquestes dues concepcions, reforçant la mercantilista i afeblint la ius laboralista, optant clarament per una de les parts en joc en el conflicte d’interessos que es dóna en el món de l’empresa. Aquest canvi s’ha vist facilitat també per una certa apagada informativa del conflicte laboral, que queda sepultat per l’hegemonia d’un relat econòmic –que justifica així les conseqüències socials negatives– que ens parla de competitivitat, flexibilitat i ocupabilitat. Poder disposar ara d’un focus informatiu de qualitat, que posi llum al món del treball, al món de les relacions laborals, contradictòries i conflictives per definició, és un punt de discontinuïtat.
Per això saludem i ens alegrem de l’aparició del El Diari del Treball, de la voluntat explicitada de ser un espai específic d’informació, anàlisi i debat. L’aval de la qualitat professional demostrada per Catalunya Plural permet intuir que disposarem d’una potent ajuda a la nostra acció sindical, que es podrà nodrir d’elements de coneixement de la realitat contrastats per fer-nos més útils a la nostra funció social d’organitzar més i millor els treballadors i treballadores per fer avançar drets i condicions laborals i socials, dins i fora dels centres de treball.
Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya