Barcelona estendrà Barcelona Activa –oficina de treball metropolitana– pel territori. L’Ajuntament de Barcelona contempla la creació d’oficines de treball a cada districte amb l’objectiu de fer més “properes”, adaptades a cada indret, les polítiques d’ocupació i reforçar el seguiment de les persones en situació d’atur. El consistori contempla crear una aplicació que informi sobre els itineraris que han seguit els aturats. A més pretén augmentar els paquets de formació. El govern municipal espera la col·laboració de la Generalitat per portar a terme les mesures.
“Volem polítiques que s’estenguin pel territori: hem d’anar a buscar a la gent i acompanyar-la. Hem de fer polítiques descentralitzades”, ha destacat aquest dimarts el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, després de la Taula d’Ocupació que ha congregat 50 agents socials i entitats a l’Ajuntament de Barcelona.
La Taula d’Ocupació ha vist eixamplada la seva base enguany, amb la intervenció de representants del tercer sector i del món de l’economia social i cooperativa, més enllà dels assistents del sector empresarial habituals a les Taules de Treball celebrades amb anterioritat. Pisarello s’ha felicitat per l’ambient de la trobada, que ha servit per a presentar l’Estratègia d’Ocupació de Barcelona (EOB) 2016-2020.
L’EOB és un document amb 30 mesures que pretén impulsar –segons fonts municipals– “polítiques de lluita contra l’atur i la precarietat laboral” a Barcelona. A la ciutat es comptaven prop de 80.000 aturats a l’agost. És per aquest motiu que des de la tinença d’alcaldia d’Economia, Treball i Planificació Estratègica del consistori s’apunta com una de les prioritats en els pròxims mesos fomentar l’ocupació.
“La creació d’ocupació digna és un dels grans objectius del govern. No volem sortir d’aquesta crisi amb una Barcelona dividida”, ha dit el primer tinent d’alcaldia. Gerardo Pisarello, com ja va avançar en una entrevista amb Catalunya Plural, ha definit el foment del treball com a bàsic per a passar “del rescat social a un nou pacte social”.
Pisarello ha destacat que no es tracta d’un “document tancat”. De fet, la Taula d’Ocupació ha acabat sense un calendari concret. De moment, l’EOB serà portada a la Comissió d’Economia, per tal que els grups facin aportacions. Finalment, s’implementarà el primer Pla Anual d’Ocupació que, juntament amb les mesures en relació a l’ocupació del Pla de Barris, pretenen ser les principals espases pel foment de l’ocupació del govern municipal.
Perspectiva de gènere contra la bretxa salarial
Tal com apuntava un estudi elaborat pel Gabinet Tècnic de programació de l’Ajuntament de Barcelona ser dona a Barcelona vol dir cobrar un 25,1% menys. L’estudi feia evident l’acusada bretxa salarial –situació de desigualtat per qüestions de gènere en l’àmbit laboral– de la ciutat de Barcelona: el salari mitjà l’any 2014 a Barcelona era de 24.618 per a elles i 32.868 euros anuals bruts per a ells. Davant d’aquestes dades, l’Ajuntament marca com prioritària la compensació d’aquest greuge.
El consistori apunta que “a l’hora de definir actuacions de promoció de l’ocupació a la ciutat, es tindrà en compte, la perspectiva de gènere”. A més, s’incorporarà la perspectiva de la diversitat, per evitar la discriminació de col·lectius de persones LGTBI, immigrades, amb discapacitat i malaltia mental.
Així mateix, Gerardo Pisarello també ha destacat que l’Ajuntament tindrà especialment en compte “els joves, les persones més grans de 45 anys i els aturats de llarga durada”. L’Ajuntament ha comunicat que segueix sobre la taula la creació d’un salari mínim de ciutat però no ha especificat més sobre la mesura, que passaria –ha dit Pisarello– per un consens metropolità.
L’Ajuntament es proposa identificar sectors o projectes en l’àmbit local que siguin generadors de llocs de treball, com per exemple els relacionats amb l’eficiència energètica. El consistori es planteja també crear un segell de qualitat ocupacional que permeti “reconèixer aquelles empreses responsables socialment i compromeses amb la generació d’ocupació”.