Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Comitè d’Empresa de Barcelona Activa (BASA) ha convocat el 23 de juliol de 2021 a una vaga a la plantilla de BASA, el dia en què se celebra l’últim Ple de l’Ajuntament abans de vacances, i el Comitè ha previst una concentració de treballadores i treballadors davant l’Ajuntament.
El conflicte ve originat per la decisió de Direcció de Barcelona Activa, de no renovar la contractació de 102 persones, tot al·legant que la Llei General de Pressupostos de l’Estat (LGPE) impedeixen la contractació indefinida, així com les resolucions de recents sentències que qüestionen la legalitat d’alguns contractes temporals.
Tanmateix, tal com publica algun mitjà de comunicació, davant d’aquestes impossibilitats la Direcció de BASA es planteja subcontractar. La UGT, per exemple, opina que “lamentablement, aquesta situació no és nova i es torna a repetir”. I recorda que l’empresa fa quatre anys també al·legava que no podia fer indefinida a treballadores i treballadors que portaven anys encadenant contractes en frau de llei.
En un comunicat signat per l’Assemblea de Treballadores Temporals de Barcelona Activa, la plantilla exigeix al govern de l’Ajuntament de Barcelona que “s’aixequi a defensar Barcelona Activa i aturi la retallada dràstica de serveis que s’està efectuant”. Demanen així que s’aturin tots els fins de contracte a Barcelona Activa i el seu desmantellament. També que totes les treballadores temporals siguin reconegudes personal estructural de la casa, tal com determinen diverses sentències, i se’ls ofereixi un contracte indefinit. A banda que s’aturin totes les externalitzacions de serveis i es reverteixin aquelles externalitzacions que ja s’han efectuat. Apunten que calen uns serveis públics 100% públics. Per últim, també demanen que es destitueixi al director general de Barcelona Activa, Fèlix Ortega, a qui assenyalen com a responsable “de l’intent de desmantellament de l’empresa i la privatització dels serveis públics”.
I és que amb aquestes no renovacions, Barcelona Activa es troba davant la major retallada de la seva història. La plantilla no entèn que en plena pandèmia i just en el moment que cal començar a plantejar les polítiques de recuperació econòmica, l’agència de desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona no segueixi amb els contractes de 102 treballadores, vinculades totes elles a programes de formació, orientació professional i promoció de l’ocupació.
Al mateix temps, Barcelona Activa ha anunciat també una retallada dràstica dels programes d’ocupació a la ciutat, l’objectiu dels quals és facilitar l’accés al mercat laboral dels treballadors i treballadores de Barcelona, especialment d’aquelles amb major vulnerabilitat.
Aquest fet es produeix després de diverses sentències judicials que determinen que Barcelona Activa està fent un ús abusiu dels contractes temporals i els està utilitzant en situacions on no estan justificats. Davant d’aquest abús de la contractació fraudulenta, aquestes sentències han estat la raó que ha donat Barcelona Activa per reduir el percentatge de treballadors i treballadores temporals de l’empresa, tot reconeixent els llocs de treball estructurals que desenvolupen. El problema és que la direcció de Barcelona Activa, amb Fèlix Ortega al capdavant, ha decidit “resoldre el problema” acabant amb els contractes de totes les treballadores temporals i, per tant, retallant tots els serveis que aquestes desenvolupen, en comptes de contractar-les de manera estable com a estructurals que són.
Des de l’Assemblea de Treballadores Temporals de Barcelona Activa assenyalen que “tota aquesta operació encaixa amb un canvi de model en la gestió de les polítiques públiques que Barcelona Activa i l’Ajuntament de Barcelona fa temps que tenen en marxa i que pretén la privatització i externalització dels serveis que hauria de prestar directament l’administració”.
Per caminar cap a uns serveis 100% públics, creuen que les externalitzacions no els afavoreixen doncs aquestes precaritzen les condicions de les treballadores que els desenvolupen i vulneren els drets de la ciutadania, doncs redueix la qualitat dels serveis que es presten i provoca la pèrdua del talent dels professionals del sector.
També apunten que la pandèmia de la Covid19 “ens ha ensenyat com uns serveis públics forts són imprescindibles per mantenir la cohesió social, atendre les necessitats de la ciutadania i evitar l’augment de les desigualtat”. Així, la seva resposta, i esperen que també la de la ciutadania, serà mobilitzar-se per garantir uns serveis públics i demanar que no “s’acomiadin” aquestes 102 persones, ja que entenen que prescindir d’elles afectaria també a desenes de milers de barcelonins i barcelonines afectades, moltes d’elles en situació d’atur, amb dificultats d’exclusió laboral i en situacions d’extrema precarietat. I és que recorden que una part significativa dels serveis que volen retallar es presten de manera descentralitzada, amb unitats d’intervenció específiques als barris de la ciutat amb les condicions socioeconòmiques més precàries.
Així, més enllà de la vaga convocada pel comitè d’empresa del 23 de juliol, les treballadores anuncien que comencen un cicle de mobilitzacions per aturar “el desmantellament de Barcelona Activa”.
Des d’aquesta, per altra banda, estan buscant fòrmules per poder contractar, ja que la justícia ha sentenciat que la temporalitat no pot funcionar per a Barcelona Activa. Assenyalen que aquests 102 contractes aniran arribant a la seva fi d’aquí al maig-juny de 2022 i que durant aquest temps seguiran buscant solucions contra la precarietat. La seva prioritat, afegeixen, és donar més recursos a la ciutadania i contractar per crear i donar més serveis.
1 comentari
Si el titular de les polítiques actives d’ocupació és el Servei d’Ocupació de Catalunya i aquest ho externalitza amb altres entitats públiques com és el cas de Barcelona Activa, perquè no es dirigeix l’acció d’aquest col·lectiu al Departament de Treball de la Generalitat, mitjançant la seva Conselleria? És evident que és la Generalitat qui hauria d’assumir la contractació com a indefinida d’aquest col·lectiu de persones i treure les places a concurs públic, en comptes d’utilitzar els serveis d’altres operadors tot i que públics. º