L’anunciada privatització dels registres civils es contestarà amb accions contundents de la ciutadania. La primera en aquest sentit és una recollida de signatures per tal de presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra la norma del govern central que perjudica els ciutadans, segons David Toríbio, de la federació de serveis a la ciutadania de CCOO.
Segons el portaveu del sindicat la privatització dels registres civils no és una operació neutra. Suposarà greus perjudicis per als ciutadans, econòmics i per l’allunyament d’un servei que ara tenen generalment molt a la vora de casa seva.
El Govern central hauria plantejat amb la reforma legal, primer en forma de reial decret 8/2014 i més tard en forma de la llei 18/2014 fer que les funcions que realitza actualment el registre civil siguin assumides pel registre mercantil. De fet, explica Toríbio, es va intentar que les feines les assumissin els registradors de la propietat, però la forta divisió que es va produir en aquest estament va fer que finalment s’optés pels registradors mercantils.
Tot el procés està envoltat per afirmacions oficials que són contestades des de la societat civil. Un exemple en aquest sentit és la consideració dels registradors mercantils com a part del servei públic, quan, segons Toríbio la Unió europea els ha considerat plenament en l’àmbit privat.
Més polèmic pels seus efectes en les butxaques de la gent és l’efecte de la privatització en les gestions que fins ara es fan als registres civils. «Des del govern ens diuen que aquest servei no costarà res als ciutadans, però nosaltres no ens ho creiem». Des del sindicat es tem que l’executiu estatal estigui negociant amb els registradors mercantils i altres professionals com els notaris, que assumeixin algunes de les coses que es fan al registres civils. Entre les tasques de què s’ha parlat hi ha tràmits com l’expedient de nacionalitat o como els expedients de matrimoni civil. «penseu el negoci que es pot fer amb aquestes gestions només que es cobri per exemple 100 euros per al primer o 25 euros per al segon. En el primer cas se’n fan a l’any 110.000 , cosa que pel cap baix dóna un negoci de 25 milions d’euros. En total aquests externalitzacions privatitzarien uns guanys de 1.200 milions.
Perdre els serveis locals
Però, és que hi ha altres aspectes a destacar i no menys importants. La privatització farà que moltes poblacions que tenen ara habilitats serveis de registre civil, bé amb oficines directes, o amb extensions dels jutjats o fins i tot amb jutjats de pau, perdin aquest servei. Això podria fer que dels actualment 8.000 municipis on es poden fer gestions de registre civil: certificats de matrimoni, naixement o defunció es poden aconseguir sense problemes. Amb el canvi legal s’hauran de gestionar a les capitals de província i/o a les ciutats de més de 100.000 habitats que tinguin registre de a propietat.
A més, hi ha la sospita de què es farà en una nova situació amb les dades personals dels qui usin el servei si es privatitza.
Contra aquestes situacions, afirma Toríbio, hi ha totes les forces polítiques de l’arc parlamentari. Tot i això, el govern de Catalunya té una posició ambigua: «s’està posant de perfil», afirma el responsable de CCOO.
Es dóna una circumstància que fa que el canvi legal sigui encara més flagrant. El president del govern central és registrador de la propietat en excedència, amb un germà que també és registrador de la propietat. De fet, CCOO ha iniciat una acció judicial contra el president del Govern, Mariano Rajoy, per no haver-se abstingut en la deliberació del reial decret i del projecte de llei.
Els impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular tenen ara sis mesos per aconseguir mig milió de signatures. Confien en el rebuig que el canvi d’estatus legal del registre civil mogui moltes voluntats. «Hem vist com ajuntaments on hi ha majoria del PP es mostren contraris a perdre aquest servei. Passa igual amb algunes comunitats autònomes i amb la pràctica totalitat dels partits polítics», diu Toríbio, que confia que la temporada farcida d’eleccions a Espanya faci que el PP, tot i tenir majoria absoluta es repensi aquesta iniciativa, com ha hagut de fer en aspectes com la llei de l’avortament.