Anul·len l’acomiadament d’un treballador de l’Hospital del Mar, del consorci Parc Salut Mar, al qual havien fet 75 contractes temporals en un any. La persona afectada, que és un sanitar, concretament un camiller, s’ha reincorporat a la feina amb un contracte indefinit no fix, segons informen fonts del sindicat CATAC-CTS, que aquest centre fa coalició amb CGT.
En el cas del treballador afectat la sentència afirma que ha patit «vulneració de garantia d’indemnitat». La resolució judicial afegeix que durant el temps en què el treballador ha prestat els seus serveis a l’hospital tots els contractes que li van fer van ser temporals, i alguns d’ells en supòsits que la llei no contempla.
La decisió judicial implica el retorn de l’afectat al seu lloc de treball com a indefinit no fix, el pagament dels salaris pendents des del dia que va ser acomiadat i, a més una indemnització de 2.000 euros com a danys morals causats per la vulneració d’un dret fonamental.
Les fonts esmentades asseguren que la proliferació de contractes temporals no és cap novetat en els centres sanitaris que depenen del consorci. Així, només al mes d’abril passat es van signar més de 1.800 contractes temporals, molts d’ells d’un sol dia. Cal destacar que el consorci té en total uns 3.900 llocs de treball. L’any 2015 més de 124.000 jornades van ser treballades per personal eventual.
El consorci Parc Salut Mar està format per l’Hospital del Mar, el Centre Fòrum i L’Hospital de l’Esperança. El Consorci Parc Salut Mar és gestionat per la Generalitat (60%) i per l’Ajuntament de Barcelona (40%).
Tot i la titularitat pública es donen molts casos de pràctiques laborals que poc tenen a veure amb aquesta característica. Sense anar més lluny l’any passat dues treballadores van denunciar l’empresa per considerar que vulnerava els seus drets quant a contractació. En un dels casos s’ha conegut la sentència, que declara l’acomiadament improcedent. Això suposa que l’entitat pública ha d’indemnitzar, amb diners de tots, la irregularitat comesa, expliquen fonts sindicals.
L’any 2011 el consorci va tramitar fins a cinc acomiadaments improcedents. En aquest sentit, la Sindicatura de Comptes assegura en el seu informe del 2015 que el Consorci «com a entitat pública, hauria d’evitar els acomiadaments improcedents, ja que per ser-ho, constitueixen actes arbitraris contraris als principis rectors de l’Administració. Per tant, en el cas que es produeixin causes d’acomiadament, s’hauria d’instruir l’expedient d’acord amb el procediment legalment establert en la normativa laboral».
Només a l’Hospital del Mar més de 600 treballadors són eventuals. En aquest col·lectiu es donen casos veritablement sagnants. «Hi ha companyes que fa més de 13 anys que es troben en aquesta situació», afirma la coalició sindical abans esmentada. Segons la visió sindical, la direcció del consorci públic manté una bossa tan important de treballadors i treballadores eventuals perquè així disposa de personal disposat a acceptar gairebé qualsevol proposta de feina.
L’any 2011 La direcció del Consorci va presentar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que suposava l’acomiadament de 194 persones que, finalment, no es va aplicar i es va canviar per mesures de baixes temporals i rotatòries. Aquesta iniciativa, en realitat, l’empresa volia atemorir el personal, afirmen les fonts sindicals.