Antonio González és un economista, membre de Economistas Frente a la Crisis (EFC), llicenciat per la Universitat Complutense de Madrid. Abans havia estat Director general del Gabinet del ministre de Treball i Immigració (2010-2011) i vocal assessor a l’Oficina Econòmica del President del Govern (2008-2010). Va ser secretari general d’Ocupació entre 2006 i 2008. S’ha desplaçat fins a Barcelona per participar en un acte sobre el Salari Mínim Interprofessional organitzat per UGT de Catalunya.
Senyor González, que opina dels que afirmen, des de posicions liberals o neoliberals, que apujar el salari mínim incrementarà l’atur?
Jo crec que aquesta tesi és simplement molt exagerada. Primer perquè una part dels treballadors que cobren el salari mínim interprofessional en realitat tenen una productivitat molt per sobre del que significa aquest salari. I també tenen una productivitat molt per sobre de la pujada que tindrà el salari mínim. En realitat tenen aquest salaris tant baixos perquè les condicions del mercat laboral són molt deficients, perquè hi ha una alta desocupació, perquè hi ha una alta precarietat i rotació laboral, perquè s’han debilitat les normes dels convenis col·lectius, cosa que permet als empresaris pagar salaris artificialment baixos. No paguen aquests salaris tant baixos perquè la productivitat sigui baixa, sinó perquè poden… I aquests no es veuran afectats per la pujada del salari mínim.
Abans parlava vostè de la gran elasticitat que té l’economia espanyola pel que fa a l’ocupació, com afectarà a això una pujada del salari mínim?
En una economia amb un grau alt d’elasticitat i propensió a la creació d’ocupació com l’espanyola, parlo d’una ocupació majoritàriament precària i majoritàriament de mala qualitat, i majoritàriament de baixos salaris, amb poca fortalesa i sostenibilitat, com és l’espanyola, que té les dades més altes de l’OCDE en elasticitat de l’ocupació, la pujada del salari, tot i que sembli paradoxal, en realitat és un factor que ajuda a la sostenibilitat de l’ocupació, perquè fa que els llocs de treball que es creïn tinguin més productivitat i més valor afegit, que per tant aguantin el cicle econòmic i siguin més competitius.
Té vostè informació sobre què ha passat en altres països del nostre entorn en els quals s’ha apujat el salari mínim?
A tots els països on s’ha apujat el salari mínim, com per exemple a Alemanya, on s’ha incrementat el salari mínim i té minijobs la pujada del salari mínim no ha tingut cap efecte sobre la creació d’ocupació. Vull dir efecte negatiu. No s’ha notat cap efecte en aquest sentit, però no només en el cas d’Alemanya. Hi ha molts països on s’han fet molts estudis i en tots s’arriba a les mateixes conclusions.
I aquí, hi ha alguna dada sobre com ha influït la pujada del salari mínim a Espanya?
És el que li volia dir, aquí, les pujades del salari, que es van fer el 2005 i el 2006, que es van acostar al 8% van fer que entre els grups de treballadors més joves i amb salaris més baixos va ser on més va créixer l’ocupació.
No tinc la dada respecte a Espanya. A Catalunya es diu que hi ha un 15% de treballadors pobres, és a dir persones que tot i tenir feina, els ingressos no els hi arriben per sortir de la misèria. Com influiria en aquest col·lectiu la pujada de la qual es parlar del salari mínim, fins a 900 euros?
Jo crec que reduiria la taxa que vostè em diu, naturalment que ho faria. Pensi que la taxa de pobresa, de treballadors pobres es fa en relació amb el 60% del salari mitjà. En apujar d’una manera notable el salari mínim, l’efecte és que es redueix molt la distància entre el salari mínim i el mitjà i per tant es reduirà una part gran d’aquests treballadors pobres, que sortirien d’aquesta qualificació.
Se m’acut que si puja el salari mínim que paguen les empreses i administracions, això tindrà repercussió en les cotitzacions socials i ajudarà a la recaptació de la Seguretat Social.
Clar, per suposat, es calcula que l’increment del salari mínim tindrà un impacte positiu de més de 1.500 milions d’euros per a la Seguretat Social.
Per tant, pels comptes del país és bo que pugi el salari mínim?
És molt bo. Té molts efectes positius i molt més importants que els efectes negatius. La pujada és una bona política des del punt de vista social, però també des del punt de vista econòmic general. La pujada aportaria més estabilitat a l’ocupació i també més formació i més productivitat. Estem parlant de pujar el salari a treballadors de més baixa qualificació. Això és un incentiu perquè les empreses es dediquin a fer més formació per poder elevar la productivitat d’aquests treballadors, cosa que portaria a que, en un cercle virtuós es pogués pagar també millors salaris a aquest grup.