La jornada de vaga del Personal Docent i Investigador (PDI) de les universitats catalanes convocada pel col·lectiu Doctorands en Lluita i el sindicat CGT ha tingut un especial seguiment a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a diverses facultats de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i també en centres adscrits a la Universitat de Barcelona (B), mentre que també ha tingut una incidència notable a la Universitat de Lleida, segons el secretari general de la CGT i treballador universitari, Ermengol Gassiot.
De la mobilització s’han desmarcat altres sindicats que inicialment havien mostrat el seu suport. Tanmateix el seguiment de la vaga es considera pels seus organitzadors com a “molt millor del que es podia esperar”. Així, en moltes facultats i d’acord amb els fulls d’assistència amb els quals es controla la presència de professors a les classes, el resultat és que 3 de cada 4 firmes no hi són, a més, l’efecte es rebla amb aules buides o gairebé, segons CGT.
Un dels principals motius pels quals es convoca l’aturada és l’exigència que les universitats apliquin el Reial Decret 103 de 2019. Aquesta norma fixa taules salarials això faria que professors associats de primer any el sou passaria de 14.500 euros a l’any fins a 16.127, en els de segon any de 15.000 a 17.000, i es preveu també que els contractes tinguin una pròrroga el quart any si la tesi doctoral no ha estat acabada. Aquestes millores, segons els vaguistes, no s’estan aplicant, tot i que la norma ja ha entrat en vigor. Un altre punt que contempla el Reial Decret és contemplar els becaris com a personal laboral.
Piquets i policia al campus
A les universitats catalanes i també al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIF), hi ha més de 7.500 professors associats que cobren menys de 1.000 euros al mes. També hi ha, segons els organitzadors de la vaga uns 2.000 investigadors fent tesis doctorals que tenen uns ingressos inferiors als mil euros al mes. Això quan tenen contracte, i molts cops alternant amb entrades a l’atur.
A la Universitat Autònoma de Barcelona, des de les 7 del matí s’ha fet piquets informatius a les entrades de la universitat. L’impacte a la universitat notat des de ben d’hora amb cues quilomètriques a la C-58 i l’AP-7.
Un grup de vaguistes ha estat encerclat i més d’una vintena identificat pels mossos d’esquadra que, segons els manifestants impedeix el nostre dret a informar a la gent sobre els motius de la vaga. Aquest fet s’ha produït dins del campus universitari, en aquest sentit els vaguistes interpel·len la rectora de la UAB en el sentit de saber si ha donat permís a la policia per entrar-hi. Històricament la policia no pot actuar en els campus universitaris si no ha rebut abans el vistiplau de les autoritats acadèmiques per fer-ho.
La vaga ha tingut els primers efectes. En algunes universitats i de manera informal s’està oferint als doctorands contractes per al quart any. Aquestes propostes informals s’han rebutjat per CGT que aposta per un reconeixement explícit dels drets dels professors i investigadors.