La vuitena edició de la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC) s’han iniciat de manera diferent. Aquest cop no ha estat una conferència de tipus històric o reivindicatiu, curiosament no s’ha parlat dels principis de Rochdale ni de les pioneres que van crear al segle XIX les primeres cooperatives.En un intent d’aggiornamento, les humoristes Ana Polo i Oye Sherman han fet en directe un divertit intent d’acostar a la modernitat el moviment de L’Economia Social i Solidària (ESS). Per això han barrejat ‘Humor amarillo’, Amancio Ortega, Rita Barberà i Pilar Rahola en una irònica intervenció.
La parella ha fet davant més de 400 persones, segurament membres de moltes cooperatives i empreses de l’economia alternativa, un intent d’assessorament per posar al dia al moviment. I ho han fet en una barreja de tendresa i acidesa.
Sota l’aparença d’una assessoria destinada a canviar la imatge de l’economia amb rostre humà s’han destapat les obsessions dels socis i les sòcies de les cooperatives per tirar endavant organitzacions ideològicament correctes, respectuoses amb el medi amb, amb la participació, amb la democràcia, amb els principis més estimats dels idealistes. La parella ha titllat els cooperativistes de friquis dels valors o hooligans de la justícia. Això els fa detestar la paraula empresa i els fa repetir a tort i a dret el concepte ‘transformador’ han explicat.
El món de l’economia social ha estat definit per Polo i Sherman com allò que hi ha “després de l’hardcore”:una activitat de gran risc. “Si el capitalisme és anar d’excursió ben calçats pel camp, el món de l’economia solidària és com l’humor amarillo” han dit. Igualment han acusat d’insolidàries les impulsores de les cooperatives perquè “poden perjudicar els colonitzadors de la Cerdanya”, han dit.
Amancio Ortega ha estat repetidament esmentat en l’espectacle. Mentre l’esmentaven la pantalla del fons mostrava titulars de diaris que afectaven el propietari de Zar. Així es mostraven informacions que parlaven de tallers amb treballadors que operaven com a “esclaus”, mentre altres titulars sobre presumptes irregularitats fiscals per valor de més de 600 milions no duien cometes en cap lloc. O el diferent tractament que es fan de les suposades evasions d’impostos de l’empresari gallec, respecte de les donacions per a maquinària per a hospitals, tot i que en el primer cas el tripijoc suposi defraudar 600 milions mentre que el regal fet a la sanitat quedi en 300 milions. I finalment destacaveb, el ressò i les lloances desmesurades obtingut per la suposada bona obra,entre els twitaires de Vox.
Molta conya fan fer les dues humoristes amb els noms que els i les cooperativistes posen a les entitats que creen. Això, segons van dir, fa molt difícil batejar de manera adient els nous projectes. Per solucionar aquest entrebanc han presentat als cooperativistes un mecanisme per trobar noms nous. El sistema es basa en una combinació que té en compte el nom i altres característiques, i ho han provat amb resultats hilarants amb exemples com Pilar Rahola, Bertín Osborne o Rita Barberà.
També han reconegut del fet que el cooperativisme i l’economia social estan de moda. Per demostrar-ho han publicat un vídeo en el qual una directiva d’una molt popular entitat de crèdit catalana intentava ser admesa sense èxit en la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC).
Les dues assessores han suggerit també que per promocionar l’economia social i solidària es contracti Messi per publicitar bancs ètics o que Rosalia s’involucri en la difusió.