Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Gairebé dos centenars de membres del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat, dels 485 que hi ha, s’han manifestat a Barcelona, convocats per CCOO, per demanar que s’apliquin realment mesures de seguretat que evitin els perills de la seva tasca. En termes col·loquials reclamen que “el Govern es posi les piles” per garantir la seva seguretat. Entre els agents hi havia els familiars dels dos agents rurals assassinats el gener passat, que han volgut així solidaritzar-se amb els seus companys en actiu.
El cos es va veure colpit el gener passat per l’assassinat de dos agents a mans, presumptament, d’un caçador. Després de la consternació patida pels fets, els agents han constatat que segueixen exposats a patir agressions en moltes de les seves actuacions. En aquest sentit, a finals de gener la Generalitat va posar en marxa un grup d’experts en seguretat en actuacions policials per proposar formació, mitjans i protocols de treball pels agents rurals. Ara, un mes i mig després de la finalització dels treballs, els agents es queixen de no conèixer ni les mesures de seguretat proposades ni les conclusions de l’esmentat estudi.
El portaveu dels agents rurals, Manel Vidal, explica que tot i les cauteles per exemple en la lluita contra el furtivisme, es produeixen moments de gran tensió: «fa uns dies en una inspecció de pesca, quatre agents, dues patrulles, ens les vam haver de veure amb una desena de pescadors que havien pres begudes alcohòliques i per evitar riscos vam haver d’avisar els mossos d’esquadra», assegura. En aquest sentit, Vidal afirma que «ens veiem venir alguna cosa que implica perill». Això, després d’haver participat en més de 25 reunions especialitzades sobre salut laboral i previsió d’incidents i agressions.
Un cos no policial en situacions de risc
El responsable sindical recorda que el Govern ha nomenat un nou director general dels agents rurals que tindria entre altres tasques la feina d’esmenar la situació que va comportar la mort de dos treballadors. No obstant això, des de CCOO s’afirma que el nou responsable: «només disposa d’una estructura de subdirecció havent-se d’assessorar per les mateixes persones que han portat a aquesta situació». En aquest sentit, Vives afirma: «els agents necessitem estar segurs que el que s’ha decidit des del Govern no és una mera operació de maquillatge». Per tant, reclamen que l’administració «es posi les piles». En aquest sentit reclamen «dotar la Direcció General d’un equip de nous i bons assessors. Cal que el Director General tingui el suport de tot el Govern, i també suport social i del mateix col·lectiu», segons Vives.
Els agents rurals no es cansen d’explicar que les actuacions, per exemple respecte als caçadors, es poden realitzar a Catalunya per tres cossos: El Seprona, de la Guàrdia Civil; els Mossos d’Esquadra en els àmbits rurals i el Cos d’Agents Rurals. Dels tres, afirmen, en els únics casos en què es produeixen situacions de tensió i agressions físiques és en el seu. Els altres dos cossos són policials, tenen consideració d’agents de l’ordre i estan dotats de les corresponents defenses.