La UGT de Catalunya ha celebrat un acte en què ha reclamat la llibertat de la seva militant i consellera de Treball Dolors Bassa. El sindicat en la persona de Bassa ha volgut sintetitzar la seva lluita contra la repressió. El secretari general, Camil Ros, ha recordat que abans de les detencions de dirigents polítics es van produir denuncies i processaments de més de 300 sindicalistes que es van mobilitzar contra les reformes laborals, o l’aplicació de la llei mordassa.
L’acte ha servit també per fer públic un document on centenars de dirigents de la UGT de Catalunya, amb pensaments i posicions diverses, reclamen la llibertat dels polítics catalans presos i una sortida política negociada a un conflicte que no es podrà solucionar per la via judicial.
El document té un annex en què figuren les adhesions i les firmes de dirigents sindicals d’arreu de l’Estat espanyol, amb Josep Maria Àlvarez, com a persona més destacada. També hi ha la majoria de l’executiva federal del sindicat.
“El document qüestiona la situació de presó preventiva, perquè entenem que no és justificable: la Dolors fa més de 200 dies que està tancada. També entenem que les peticions de presó tampoc estan justificades. Per això fem aquest acte per demanar la seva llibertat i la de tots els altres, però evidentment ho volem focalitzar amb la Dolors”, ha dit Camil Ros. El secretari gneral ha repetit la posició segons la qual la situació de detenció impossibilita arribar a una solució pactada del conflicte de fons.
Una periodista ha preguntat a Ros: “personalment l’heu anat a visitar?”. La resposta ha estat: “encara que li sàpiga greu a Albiol (Líder del PP a Catalunya), si”, ha dit. Ha explicat que han visitat la Dolors Bassa diversos cops, un amb el secretari general de la UGT d’Espanya, Josep Maria Àlvarez, ell mateix, Camil Ros, i el secretari general de la UGT de les comarques gironines, Xavier Casas: “ella està forta, però evidentment enrabiada per la impotència en la qual es troba”, ha dit Camil Ros, referint-se a la Dolors Bassa. Precisament en la reunió s’ha llegit una carta manuscrita de la consellera de Treball on explica la seva situació a la presó.
Camil Ros ha titllat l’acte celebrat a la Sala Brigades Internacionals, com un acte d’humanitat. També és, ha dit, un acte per donar-li força “si ho veu a les teles serà una forma de fer-li arribar una abraçada cap a ella de tota la família ugetista”.
A l’0acte hi ha participat també un ugetista madrileny, Rubén Ranz, que ha parlat del malson que ha suposat per a més de 300 sindicalistes l’aplicació de l’article 315,3 de la llei d’enjudiciament que permetia enviar a la presó sindicalistes per formar part de piquets durant les vagues.