El conjunt de sindicats amb presència al comitè d’empresa de Catalunya Caixa ha arribat a un principi d’acord amb la direcció de l’entitat per a la reestructuració del banc, segons un comunicat emès a darrera hora de divendres.
Si l’empresa havia iniciat la negociació de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) amb la pretensió de reduir la plantilla en 2.000 persones, després de llargues negociacions el nombre de baixes ha quedat en 1.557, segons fonts sindicals.
Una de les demandes més sentides per la plantilla, que es va mobilitzar massivament dimecres passat, era que les mesures de reducció de personal fossin en el seu nivell més alt, voluntàries.
Per tant, el mecanisme que s’ha pactat suposa establir un període voluntari en què els treballadors de Catalunya Caixa poden inscriure’s per sortir de l’entitat. S’obrirà el’1 de setembre i acabarà el 29 del mateix més.
En una segona etapa, que s’obrirà l’octubre es procedirà a seleccionar les persones que haurien de marxa de forma forçosa, amb el benentès que no hi hagi prou voluntaris.
Per fer que hi hagi voluntaris, sindicats i direcció de CX han pactat diversos mecanismes de compensació. Per exemple prejubilacions, a les quals podrien apuntar-se les persones que el 31 de desembre de 2015 tinguin 54 anys. En aquest cas l’acord garanteix uns ingressos equivalents al 70% de la remuneració fixa anual fins a la data legal de jubilació. Un altre mecanisme són les dimissions voluntàries, que s’aplicarien a les persones que tenen actualment més de 50 anys. En aquest cas l’acord inclou una indemnització de 50 dies per any treballat al qual se sumaria una aportació equivalent a 100.000 euros.
Si finalment no hi hagués prou voluntaris, i s’hagués de recórrer a les sortides forçoses, les condicions pactades són d’una indemnització de 30 dies per any amb un màxim de 30 anys, a la que se sumarien 700 euros i una quantitat addicional que aniria dels 12.500 als 30.000 euros, segons Jorge Vilarino, responsable de CCOO, sindicat majoritari en les negociacions..
Tanmateix, hi ha una salvaguarda, si finalment hi hagués una quantitat elevada de persones que hagueren de sortir forçosament de l’entitat, el BBVA, entitat propietària de Catalunya Caixa, s’hauria compromès a assumir fins a 400 persones en la seva estructura. D’aquesta xifra un 80% anirien al banc i el 20% restant a altres empreses del grup.
Finalment, s’ha fixat un últim mecanisme que pot convèncer alguns treballadors. Es tracta d’un mecanisme d’excedència, amb dret al retorn al cap de cinc anys, amb reserva del lloc de treball.
Els acords se sotmetran a assemblees de treballadors. Segons Vilarino, «si es té en compte el punt de partida ,es pot dir que la resolució del conflicte ha estat positiva en termes generals. Els sindicats hem rebaixa al màxim la quantitat de sortida posada sobre la taula per l’empresa», ha dit.