El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que la contracta entre una aparent cooperativa de treball i un escorxador constituïa realment una cessió il·legal de mà d’obra, segons una informació del Col·lectiu Ronda. La resolució ha estat dictada en el marc d’una reclamació del reconeixement d’una incapacitat permanent d’un treballador de l’esmentada cooperativa.
L’existència de cooperatives titllades per sindicats i també per l’entitat ‘càrnies en lluita’ com a falses cooperatives, és a dir empreses instrumentals per reduir costos, cosa que implica unes condicions de treball penoses. La denuncia tant de sindicats com d’altres entitats va fer que es promogués una reforma de la llei de cooperatives de Catalunya que intentava evitar la proliferació d’aquestes falses cooperatives.
Gairebé un any després del canvi de la llei de cooperatives, les entitats que s’emparen amb aquest nou però que no funcionen com a tals segueixen treballant en zones amb gran proliferació d’indústria càrnia com Osona o les Terres de Ponent. Ara bé, a poc a poc l’autoritat judicial va destriant el gra de la palla. Així es veu en la sentència dictada pel TSJC que ratifica una resolució anterior del Jutjat Social 33 de Barcelona que apreciava l’existència de cessió il·legal de mà d’obra en la relació comercial entre l’empresa Carns catalanes Pallejà SA propietària d’un escorxador a Mercabarna on treballaven 40 persones i la cooperativa Servicarne.
Operava com una ETT
En la resolució s’aprecia que Servicarne operava com una veritable Empresa de Treball Temporal (ETT) a l’empara d’una contracta celebrada en frau de llei, tot i que el procés no tenia com a objectiu esbrinar aquesta qüestió sinó que volia aclarir una demanda de reconeixement d’una incapacitat permanent per accident de treball.
Segons acredita la sentència, la relació del treballador accidentat amb la suposada cooperativa ha de considerar-se laboral i no pas «societària» com correspondria en el cas d’una veritable cooperativa.
La llei prohibeix que una empresa faci usi els serveis d’una altra que no sigui una ETT si aquest servei es limita a proporcionar treballadors i treballadores. Una contracta, per a ser legal, requereix que se li assigni una funció concreta que s’encarregarà d’organitzar, planificar i executar amb autonomia, al servei de l’empresa que la ha llogat, però no sota la seva direcció efectiva, afirma el Col·lectiu Ronda.
A banda de servir com a un element que incidirà en la resolució de la qüestió de les falses cooperatives, en el cas concret la sentència tindria també, si es demostra que hi ha hagut cessió il·legal de treballadors, un element afegit, ja que es podria considerar que hi ha una responsabilitat solidària pel que fa al pagament de les prestacions al treballador afectat entre l’empresa contractant, Carns catalanes SA, Pallejà i la cooperativa Servicarn, segons fonts jurídiques consultades.