CCOO escalfa motors amb la vaga feminista del 8 de març com a fita en la seva ofensiva mobilitzadora

Javier Pacheco i Unai Sordo participen en una multitudinària assemblea de sindicalistes en què han cridat a l’acció per recuperar capacitat adquisitiva per als treballadors i a tancar la bretxa salarial contra les dones

Tomeu Ferrer
 
 
 
Imatge panoràmica de l'assemblea de CCOO a Sant Adrià

Imatge panoràmica de l’assemblea de CCOO a Sant Adrià

L’assemblea de delegades i delegats de CCOO celebrada a Sant Adrià de Besòs ha tingut dos colors. Un és el tradicional del sindicat: el vermell de les reivindicacions obreres i el segon ha estat el lila de les reivindicacions de la dona, que han planat durant tota la reunió amb la vaga de dues hores per torn convocada pel pròxim 8 de març. Per engegar la maquinària ha comptat amb el secretari general de Catalunya, Javier Pacheco i amb el líder estatal, Unai Sordo.

L’assemblea s’ha pensat també com un mecanisme per impulsar l’orgull de pertinença al sindicat. Així, la intervenció de la responsable d’organització, Montse Ros, ha emfasitzat en el liderat del sindicat i la importància de la militància en l’impuls del canvi social. Ha recordat que CCOO és el principal sindicat a Catalunya i a Espanya i ha fet també una crida a la mobilització per evitar que «el món ens passi per sobre».

Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya sintetitzava a l’inici de la trobada els objectius de la reunió: «tenim clar que cal lluitar contra la precarietat i la temporalitat, que tenen rostre de dona. Hem de trobar espais per lluitar contra l’assetjament sexual a la feina, la violència masclista, contra la segregació d’origen. Hem de ser capaços d’impulsar marcs d’igualtat també més enllà de les empreses i traslladar-ho a la societat amb la negociació col·lectiva», afirmà.

Pacheco s’ha referit també als espais de negociació que hi ha oberts «per fixar els criteris de negociació, tan pel que fa a salaris com respecte a condicions de treball». Per tant, el líder català de CCOO ha reivindicat «la tensió necessària que han de dur amb la seva participació i mobilització els treballadors i treballadores».

Per aquest motiu, Pacheco ha recordat que CCOO, junt amb UGT a Catalunya han convocat per al 8 de març una vaga de dues hores per torn «per confluir la reivindicació sindical amb la societat civil en una mobilització que ha de lluitar per una societat d’iguals entre dones i homes», ha assegurat.

Javier Pacheco i Unaii Sordo, es fotografien amb dues sindicalistes de CCOO foto: Tomeu Ferrer

Javier Pacheco i Unai Sordo, es fotografien amb dues sindicalistes de CCOO foto: Tomeu Ferrer

Salari mínim de 1000 euros als convenis

Unai Sordo, secretari general estatal de CCOO ha emmarcat l’assemblea en l’aposta «d’un sindicalisme de proximitat», ha dit. La idea és situar els recursos del sindicat allà on són més necessaris: «en els centres de treball, i també on es dóna la precarietat múltiple en aquests llocs de treball».

Sordo ha recordat: «en termes macroeconòmics estem sortint de la crisi, però ho estem fent en termes de cada cop més desigualtat», ha afirmat: «Espanya produeix els mateixos béns i serveis que abans de la crisi però no hem recuperat el milió de llocs de treball que s’han perdut».

Entre els anys 2008 i 2017 els salaris han perdut més d’un 7% de poder adquisitiu. Unai Sordo ha advocat per donar un impuls als salaris no només per una qüestió de justícia social sinó per eficàcia econòmica. En aquest sentit, ha plantejat una negociació col·lectiva a l’ofensiva en tots els àmbits.

El secretari general de les CCOO d’Espanya ha recordat que la bretxa salarial en aquest àmbit arriba al 30%. Ho ha explicat entre altres motius perquè un 75% del treball parcial no voluntari l’ocupen les dones. Per aquest motiu ha insistit a cridar a la mobilització el 8 de març, una jornada que ha de ser històrica, per la conjunció entre la lluita sindical i la cívica contra la discriminació de les dones, ha dit.

Parlant d’aspectes més concrets, Unai Sordo ha defensat la proposta dels sindicats de situar el salari mínim dels convenis en 1000 euros. En aquest sentit ha recordat que l’acord amb el Govern central ja situa un salari mínim interprofessional en 820 euros en 14 pagues, cosa que deixa el salari a 12 mesos en 992 euros, per la qual cosa considera que no hi hauria excusa per situar el salari dels convenis en els 1000 euros reivindicats. La pujada de salaris l’ha defensat no només amb criteris de justícia sinó d’eficàcia. Segons la seva visió, Espanya ha d’impulsar els sous a l’alça per preveure canvis macroeconomics que perjudiquin l’economia general: «fins ara hem tingut el vent d’esquena però pot passar que bufi el vent de cara i llavors caldrà l’impuls dels salaris per incentivar el consum».

En l’assemblea s’han escoltat les veus de treballadors que tenen en marxa reivindicacions als seus sectors o empreses que negocien actualment els seus convenis o que tenen conflictes vius en els seus àmbits. També s’ha fet un sentit homenatge a l’històric líder, Marcelino Camacho, que hauria fet 100 anys aquestes dates.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*