El 29 de juliol passat, fa gairebé tres mesos, els treballadors de Valeo decidien, a les portes de les vacances, declarar-se en vaga indefinida. Un dia abans els representants del comitè d’empresa van rebre la notícia: la multinacional havia decidit traslladar la producció a Saragossa. El moment, reconeixen els sindicalistes afectats, era el pitjor per a plantejar una mobilització de llarg abast: només uns dies abans de l’inici de les vacances. Tanmateix, la plantilla va fer honor a la seva tradició combativa i va aprovar una vaga indefinida fins assolir els objectius, que no eren altres que evitar el el tancament de la planta del Vallès i aconseguir el manteniment de tots els llocs de treball.
El 27 d’octubre els representants dels treballadors sortien d’una reunió amb l’empresa. La multinacional manté la seva voluntat de dur la producció a Saragossa, però la tossudesa dels treballadors ha fet que les posicions inicials es matisin. Ja no s’urgeix el trasllat del personal a la capital aragonesa per al 9 de novembre.
En la reunió esmentada l’empresa es va presentar amb una societat que ha contractat per gestionar la recol·locació dels més de 250 treballadors de Valeo. això es podria fer de forma col·lectiva, amb l’atracció fins a Martorelles d’algun inversor industrial especialment vinculat amb el sector de l’automòbil. També es podria fer de forma individual tot aplicant programes que aprofitin les habilitats dels treballadors i treballadores que en molts casos duen dècades a l’empresa i han afrontat molts canvis en els mecanismes de producció amb resultats altament rendibles per a la companyia de climatització.
Valeo i treballadors han pactat que una comissió amb presència de les dues parts farà el seguiment del procés de reindustrialització o recol·locació que té, com a data límit setembre de 2016.
La direcció de Valeo també ha obert la possibilitat de trasllats voluntaris a les plantes de Martos (Jaen) i de Fuenlabrada (Madrid), i es compromet a mantenir les indemnitzacions pactades en acords anteriors.
Els treballadors, amb CCOO com a sindicat que ostenta la presidència del comitè d’empresa, CCOO han emplaçat l’empresa a concretar solucions en els compromisos industrials i han tornat a plantejar una solució laboral per a tota la plantilla,que permeti mantenir l’ocupació. CCOO exigeix a Valeo que les mesures que s’acordin no siguin forçoses ni extintives.
Sigui com sigui, tres mesos després d’inici de la vaga, i malgrat que la negociació està oberta, els treballadors de Valeo mantenen l’aturada indefinida. La decisió comporta mantenir la vetlla davant de la fàbrica, el conegut com a campament de la Gàl·lia, on dia i nit grups de vaguistes vigilen que ningú s’endugui la maquinària, la qual cosa deixaria els treballadors sense cap força en aquest contenciós.
Juan Zamora, president del comitè d’empresa de Valeo té clar que “mentre no s’arribi a un acord acceptable per als treballadors es mantindrà la vaga indefinida, també durant la negociació que actualment estem realitzant”.
Els treballadors de Valeo s’han mobilitzat a la seva comarca i a Barcelona. S’han entrevistat amb candidats de gairebé tots els colors que van anar a fer campanya electoral a les portes de la factoria. Han parlat amb la cònsol de França a Barcelona i s’han reunit amb directius de la Generalitat en trobades programades i més discretes. Han rebut la solidaritat de col·lectius sindicals de la comarca i també de treballadors del sector de l’automòbil. Han participat en espectacles destinats a recaptar ajuda per a la caixa de resistència. Fins i tot han participat en un curtmetratge que serà testimoni de la lluita tossuda per mantenir el seu lloc de treball en el lloc on han escollit viure.
Perquè el cas de Valeo no té a veure amb cap problema econòmic: l’empresa ha reconegut que les últimes dades mostren que la rendibilitat de la planta és clara, ha millorat un 34% la seva competitivitat. La qualitat dels productes fabricats no han suscitat queixes dels seus exigents clients: Seat i Nissan.