Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les cooperatives han creat el seu propi ecosistema. En ell hi juga un paper de primer ordre el finançament. Financoop és l’eina de què s’ha creat aquest sector econòmic per oferir i al mateix temps obtenir fons amb què tirar endavant noves iniciatives.
La tercera edició de Financoop se celebra aquest divendres, 8 de maig a, Cibernarium Barcelona Activa, entre les 9 i les 14 hores. Segons explica Xavier Puig, portaveu de l’entitat, «els anys anteriors s’enfocava aquesta trobada com un mecanisme de millorar la formació financera dels responsables de les cooperatives, però aquest any hem decidit fer un pas endavant».
Financoop s’ha pensat en l’edició de 2015 com una veritable ronda de finançament del cooperativisme. Això vol dir que en un mateix recinte es convida les cooperatives a mostrar quins són els seus projectes. Entre el públic hi ha responsables d’entitats financeres, especialment vinculades amb el cooperativisme. El pas següent és lògic: posar en contacte els que poden demandar crèdit amb els que poden concedir-lo.
Els projectes s’ha presentat a la ronda de finançament, un mecanisme molt usual en altres ambients com els que als Estats Units s’han creat entre els fons d’inversió especialitzats i els responsables de les empreses tecnològiques, també conegudes com a Star-ups.
Entre les entitats organitzadores hi ha firmes com la Fundació Caixa d’enginyers; Cajamar, una entitat que té el seu origen en una caixa rural; la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC); Seira, Fundació per a la innovació i projecció del cooperativisme, Laboral Kutxa. També hi ha un seguit d’entitats col·laboradores com: Acció Solidària Contra l’Atur; Avalis, Societat de Garantia Recíproca; Coop-57; Institut Català de Finances; Fiare-Banca ètica; Gicoop; Oinarri SGR; Finançament Ètic i Solidari (FETS) i la cooperativa Iesmed.
L’organització ha dissenyat un espai, denominat cara a cara. En aquest apartat les entitats membres de Financoop, bàsicament de l’àmbit financer, atendran les cooperatives. S’ha plantejat perquè amb aquesta excusa es propiciï el primer contacte entre les entitats que requereixen finançament i les que poden proporcionar fons, en una perspectiva de relació a llarg termini. Igual que en les trobades en països anglosaxons, els cooperativistes duran a la solapa xapes de color verd, mentre que els representants de les entitats financeres durant xapes de color blau. En aquest apartat és possible que a més d’entitats financeres amb vinculacions directes amb el cooperativisme n’hi hagi de tradicionals, que veuen en aquest sector un àmbit de futur. Només cal recordar que el cooperativisme ha superat amb nota els moments més durs de la crisi.
Xavier Puig considera que «precisament la crisi ha fet que moltes cooperatives hagin superat els moments més durs a còpia de consumir part del capital propi. Per tant, es pot pensar que necessitin fons per finançar els seus projectes de futur. Igualment, moltes entitats financeres es veuen davant de la situació paradoxal en què tenen potser excés de diners destinats a atorgar crèdits, però no tenen demanda on col·locar aquests fons en forma d’inversions productives».