Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’ocupació creix, per primer cop en molt temps, a Catalunya. Però, ho fa de manera vacil·lant, contradictòria i dèbil. Ho diu Comissions Obreres, que ha presentat el mapa de l’atur i l’ocupació corresponent a l’any 2014.
L’any passat l’ocupació va créixer a Catalunya en 51.000 persones. Tot això l’activitat al Principat va caure. A finals de 2014 hi havia 33.000 persones actives menys que un any anterior. Es considera població activa la que comprèn entre els 16 i els 64 anys.
Pel que fa a l’atur, mesurat segons els paràmetres de l’Enquesta de Població Activa (EPA), també va disminuir, concretament en 84.308 persones. Tot i això no es pot abaixar la guàrdia, perquè l’enquesta encara dóna una xifra total de 754.137 persones que volent treballar no poden fer-ho perquè no troben feina.
Si fins a aquest punt les dades podien semblar positives, ara arriben les ombres, segons explicava Faciaben en roda de premsa. «Es cronifica la desocupació de llarga durada a totes les demarcacions», assegura. En aquest sentit, les persones que fa més de 2 anys que estan a l’atur són el 45% del total. Per contra l’atur es redueix entre el col·lectiu que fa menys temps que ha perdut la feina. Els que van entrar en desocupació fa sis mesos son un 25% del total. Això es déu a que per una banda s’ha deixat de destruir llocs de treball i per altra que com menys temps s’està desocupat éś més fàcil tornar a trobar feina.
Pel que fa als treballadors per compte d’altri el 2014 mostra una certa millora en la qualitat dels contractes, tot i que caldria matisar el detall, ha dit Faciaben. A grans trets, les persones que tenen contracte indefinit van augmentar en 63.000 a Catalunya, fins a sumar 2,08 milions, mentre que les que tenen contracte temporal suposen 450.598, amb una reducció del 4%. Tanmateix la temporalitat en xifres absolutes segueix sent molt més alta que abans de la crisi, gairebé 18 de cada cent treballadors assalariats tenen contracte temporal.
Faciaben matisava la possible lectura eufòrica de l’increment de treball indefinit, perquè «la proporció de persones assalariades amb contracte fix no s’ha incrementat amb la mateixa intensitat que s’ha reduït la població assalariada amb contracte temporal.
Les dades, a primera vista positives, també es refereixen a les que treballen a jornada completa, que van augmentar en 62.480 persones, mentre es va reduir en 18.016 persones la població assalariada que treballa a jornada parcial. Si es mira globalment la taxa de temporalitat a Catalunya és del 15,9%. I el més cridaner és que en la major part dels casos les persones que treballen a temps parcial ho fan contra la seva voluntat, exactament el contrari del que passa a Holanda, on una gran part dels assalariats ho són a temps parcials, però això és fruit de la seva voluntat.
L’estudi intenta traçar un mapa on, per exemple l’atur és més intens a Catalunya. El mapa tindria les comarques costaneres com a nuclis amb més persones sense feina. Només s’escapen d’aquesta tònica El Barcelonès i el Baix Llobregat. A més, l’Anoia al centre de Catalunya representa també una illa amb especial incidència de l’atur. La comarca amb més atur al Principat és el Baix Penedès. En tots aquests indrets el percentatge de l’atur se situa del 18, al 27%. Per contra les comarques del nord de Catalunya es on es donen els percentatges més baixos d’atur, amb un mínim del 7,9% a la Vall d’Aran, un 9,1% a l’Alta Ribagorça i un 9,7% a la Cerdanya.