Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Sindicats i el Ministeri de Treball han tancat l’acord per reduir la jornada laboral fins les 37,5 hores a partir de 2025, plasmat en una signatura del pacte avui divendres, de la ministra de Treball, Yolanda Díaz; el secretari general de CCOO, Unai Sordo i de la UGT, Pepe Álvarez. Díaz ha volgut destacar que es tracta d’una mesura que permetrà arribar als 12 milions de treballadors, i “construeix un país millor”.
L’acord entre sindicats i Treball s’ha aconseguit després d’onze mesos de negociacions, en les quals també estava la patronal, tot i que al novembre es va despenjar al·legant que era una qüestió que s’havia de negociar en el marc de la negociació col·lectiva i descartant el paquet d’ajudes que el Govern havia proposat perquè hi donessin suport. Amb la patronal fora de l’equació, l’acord ja es pronosticava imminent, a l’espera de polir detalls entre ambdues parts. Finalment, s’ha arribat a un acord que estableix que tots els convenis hauran de recollir la reducció abans del 31 de desembre de 2025.
Sordo ha posat en valor “el temps” en el moment en què vivim i l’impacte que la mesura tindrà per generar més ocupació. L’acord estableix que la jornada ordinària de treball “serà de 37,5 hores setmanals de treball efectiu mitjà en còmput anual”. Els sindicats veuen l’acord com l’avantsala a una futura reducció fins les 35 i posteriorment, fins les 32 hores setmanals.
Registre de la jornada laboral
“Estem davant d’un acord de transformació social que beneficiararà a més de dos milions de catalans i que ajudarà a fer efectiva la corresponsabilitat entre homes i dones” ha defensat el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que també ha reconegut que “ara cal treballar per fer-ho efectiu a les empreses amb un major control del registre horari”. Precisament el control horari ha estat un dels temes que els sindicats han buscat garantir en les negociacions. El pacte incorpora que “l’empresa haurà de comptar amb un registre diari de jornada digital objectiu fiable i accessible que permeti garantir el compliment efectiu de la jornada laboral. Aquest haurà de ser accessible de manera remota per a la Inspecció de Treball i Seguretat Social i per a la representació de les persones treballadores”. En cas d’incompliment, les obligacions del registre horari “es considerarà una infracció per cada persona treballadora afectada en els supòsits d’absència de registre o el falsejament de les dades”, estableix l’acord que també busca blindar el dret a la desconnexió digital.
Xoc amb Foment del Treball
El text haurà d’aconseguir ara el suport d’una majoria al Congrés. Per això, els sindicats ja han avançat feina i el passat dilluns 16 de desembre, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez i de la UGT de Catalunya, Camil Ros, es van reunir amb Carles Puigdemont, president de Junts per Catalunya a Waterloo per demanar el suport del partit de l’expresident al Congrés, davant la proximitat del partit a l’empresariat. Tot es produeix en plena tensió amb Foment del Treball, que avisava als partits que en donessin suport que “no saben la que se’ls vindrà a sobre”, en paraules del president Josep Sànchez Llibre.
Un altre dels esculls és el Ministeri d’Economia, que en els darrers dies ha xocat amb el Ministeri de Treball. Economia s’ha obert a retrassar l’aplicació de la norma més enllà del 2025 per “ajudar les empreses” a adaptar-se de manera “sostenible i equilibrada”. Els sindicats ja han avançat que la mesura encara ha d’aprovar-se al Congrés i no contemplen l’aprovació definitiva fins ben avançat el 2025.