Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els centres de treball hauran de tenir protocols d’acompanyament a persones trans i mesures que garanteixin la igualtat real i efectiva, a més de formació
A Espanya es dediquen de mitjana 35,6 anys a treballar, segons dades d’Eurostat. En moltes ocasions es tracta d’entorns socials no escollits envoltats d’un ambient de competitivitat. Les persones LGTBI identifiquen la seva identitat, orientació, característiques sexuals o expressió de gènere com un problema a l’hora d’enfrontar-se a la vida laboral. Un 75% del col·lectiu creu que no té les mateixes oportunitats que les persones heterosexuals a la feina, mentre que augmenta fins al 83% entre les persones transsexuals, segons el darrer estudi de la UGT.
Tot i que la igualtat està reconeguda a nivell legislatiu, en l’àmbit laboral és encara una tasca pendent. Set de cada deu persones LGTBI+ no es visibilitza com a tal amb ningú de la feina. Només un 10% ho fa amb els superiors, un 26% amb companys i un 8% amb clients o proveïdors, segons apunta un estudi 40dB per a la Federació Estatal LGTBI+. “Aproximadament el 75% de les persones LGTBI+ són visibles de forma general. Per tant, les dades impliquen que qui mostra obertament la seva orientació sexual o identitat de gènere en altres espais, no ho fa en l’entorn laboral”, explica el director executiu de la Federació Estatal LGTBI+.
Acord “pioner al món” contra la discriminació LGTBI a les empreses
El ministeri de Treball i els agents socials han signat un acord tripartit per posar fi a la discriminació del col·lectiu en l’àmbit laboral. Les empreses de més de 50 treballadores hauran d’establir mesures que garanteixin la igualtat real i efectiva de les persones trans i els drets de les persones LGTBI, a més de la creació d’un protocol contra l’assetjament i la violència, que inclogui mecanismes de prevenció, detecció i actuació. El text inclou la necessitat d’incorporar formació per a la igualtat i la no discriminació. Tot i que les obligacions es contemplen per a empreses de mig centenar de persones el pla pretén anar molt més enllà. Les companyies i sectors amb convenis col·lectius hauran d’obrir processos de negociació amb els sindicats per a incloure les mesures pactades. La llei 4/2023 per la igualtat trans i LGTBI ja incorporava en l’article 15 l’obligació que les empreses de més de cinquanta treballadors tinguessin mesures planificades per generar climes d’inclusió i respecte. També per als casos d’assetjament o violència. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha insistit en la signatura de l’acord, en la necessitat “d’erradicar estereotips en l’accés a l’ocupació de les persones LGTBI”. El pla també inclou un protocol específic d’acompanyament a les persones trans, una de les principals reivindicacions del col·lectiu. Totes les parts reconeixen que es tracta d’un punt de partida que ara cal desenvolupar a les empreses i en processos de negociació col·lectiva.
Un acord “pioner, no només a Europa, sinó a nivell internacional”, assegura la presidenta de la Federació LGTBI, Uge Sangil. El secretari general de CCOO, Unai Sordo recordava que “queda molt per fer” però “l’Espanya actual se sembla poc a la que fa algunes dècades tenia una llei de vagos y maleantes que des de 1954 considerava que l’homosexual, per la seva condició, suposava un perill contaminant per a la moral sexual col·lectiva”. Des de la UGT, el secretari general, Pepe Álvarez, afirma que “la negociació col·lectiva és un instrument per a poder avançar, però som plenament conscients que a les taquilles dels centres de treball queda una part de les persones”.
La ministra de Treball ha anunciat també la firma d’un conveni de col·laboració amb l’Organització Mundial del Treball (OIT) per l’erradicació de la discriminació LGTBI: “En les pròximes setmanes farem una contribució voluntària a aquest organisme per seguir impulsant la igualtat, no només a Espanya, sinó a tot el món”. Sordo ha celebrat que “qui no es mou no sent les cadenes. El moviment LGTBI s’ha mogut, ha sentit les cadenes, va guanyant, anem guanyant i avui guanyem”.