Els funcionaris tindran un nou sistema d’avaluació obligatòria amb l’entrada en vigor de la nova Llei de Funció Pública que pretén “modernitzar l’Administració Pública”. Diversos aspectes de la nova llei ja s’havien negociat amb els sindicats en la darrera legislatura, tot i que l’avantprojecte va decaure per la convocatòria anticipada de les eleccions generals. Segons Hisenda les avaluacions es plantejaran “en positiu” amb l’objectiu de “millorar la productivitat del servei públic”.
No es perdrà la condició de funcionari
Segons el BOE, les avaluacions tindran efectes en “la continuïtat en el lloc de treball”, tot i que des d’Hisenda ja han avançat que en cap cas suposarà la pèrdua de la condició de funcionari. Es parla de lloc de treball o de tasques específiques a desenvolupar. Des del Govern insisteixen que l’orientació de les avaluacions és “en positiu” i en cas de no superar-les es fomentaran noves mesures de formació per millorar el rendiment i proporcionar noves eines per ser més eficients. El sistema d’avaluació ja s’havia acordat amb CCOO i UGT en la darrera legislatura.
En cas que se superin es plantejaran beneficis per als treballadors en diferents variables com la remuneració d’un complement salarial, que serà una adaptació del de productivitat. Les avaluacions també es tindran en compte per la promoció dins del sistema funcionarial o per aplicar a altres llocs de treball.
Una de les novetats és la carrera professional horitzontal, que pretén “millorar les condicions” dels treballadors públics “sense canviar de lloc de treball”. Es desenvoluparà un model que permetrà ascendir en trams i es valorarà la trajectòria, les avaluacions, la formació i la participació en activitats de docència o investigació. El progrés en la carrera horitzontal també es veurà reflectit en un complement de carrera. Un altre dels objectius de l’avaluació, segons la llei, és la identificació de noves necessitats formatives.
Quan es començaran a cobrar els complements?
Tot i que la llei ja ha entrat en vigor, s’hauran d’esperar dos anys perquè les avaluacions tinguin un impacte en els complements salarials, la progressió en la carrera professional, en la continuïtat en el lloc de treball o en la valoració de les necessitats formatives de la plantilla.
Més agilitat en la contractació pública
El Govern treu pit amb la nova llei que “impulsarà un model més àgil i eficient” en la selecció de treballadors públics. Per això estableix que la publicació de convocatòries haurà d’executar-se en un màxim de dos anys i el procés d’oposició no podrà durar més d’un any. Es preveu la creació d’un directori per a facilitar la gestió de talent intern d’inscripció voluntària. També s’estableix que la Secretaria d’Estat de Funció Pública convocarà concursos unitaris oberts i permanents per incloure llocs de treball vacants en els diferents ministeris.
“Sorpresa” entre els sindicats
Els sindicats asseguren que l’aprovació del reial decret els ha enganxat per “sorpresa” i es qüestionen si podran introduir modificacions. Des de CCOO critiquen l’enduriment “excessiu” del règim disciplinari mentre que des de la UGT avalen la novetat de la carrera horitzontal que “afavorirà les expectatives de trajectòria professional, sense canviar de lloc de treball”. Des de la Central Independent i de Funcionaris (CSIF) també demanen negociar la lletra petita de la iniciativa.