El Consell de Ministres aprovava el dimarts un nou pla d’incentius a la contractació, és a dir, les bonificacions i polítiques públiques que el Govern posa al servei de les empreses per fomentar la contractació. L’objectiu del nou reial decret llei és fomentar la contractació indefinida, amb el mateix esperit que la reforma laboral, segons va explicar en la roda de premsa la ministra de Treball Yolanda Díaz. La principal condició per rebre els ajuts serà que les empreses mantinguin almenys tres anys al treballador contractat. L’objectiu és “aconseguir estabilitat en l’ocupació” i en paraules de la ministra “deixem de premiar la contractació temporal”. També es fomentarà la contractació dels joves sense formació, persones en risc d’exclusió social, dones i majors de 45 anys.
Les ajudes, que entraran en vigor a partir del mes de setembre, aniran destinades a contractes indefinits i variaran segons el tipus de jornada laboral del contracte, sempre amb el mínim del 50% de la jornada de treball a temps complet, amb excepció dels permisos de conciliació.
El Govern ha volgut dirigir els incentius als col·lectius més vulnerables: “es tracta de millorar l’ocupabilitat dels col·lectius amb enormes problemes per accedir a un lloc de treball”, afirma la ministra. Per tant, la bonificació per a persones en risc d’exclusió social passa dels 55 euros actuals als 128 euros, mentre que en el cas de les dones desocupades de llarga durada es passa dels 110 euros als 128 euros, un incentiu que també s’aplicarà als majors de 45 anys. Els joves també són prioritaris per al Govern i es bonificarà la contractació indefinida dels beneficiaris del Sistema Nacional de Garantia Juvenil amb 275 euros mensuals durant tres anys. A més, en el sector del camp s’incentivarà la transformació dels contractes temporals en fixos discontinus amb 55 euros mensuals per a homes i 73 euros per a dones durant tres anys.
La ministra de Treball ja s’havia pronunciat en contra de la deslocalització gratuïta de les empreses. Per això, les que portin la seva activitat fora de la Unió Europea hauran de retornar a la Seguretat Social les bonificacions obtingudes en els darrers quatre anys, a més de les subvencions rebudes. També, s’inclou la possibilitat que la negociació col·lectiva sigui un criteri a tenir en compte per a la contractació pública.