El sector de la discapacitat intel·lectual es va reunir el dimarts amb Roger Torrent, conseller de Treball per presentar un seguit de propostes que es dirigeixen cap a un model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible i un major compromís de l’administració pública, les empreses i la societat. “Queda molt camí per fer perquè les persones del col·lectiu no accedeixen al mercat laboral com hi haurien” afirma Víctor Galmés, director de Dincat, representant del sector.
En el marc del dia internacional de les persones amb discapacitat que se celebrarà el pròxim dissabte 3 de desembre, les persones amb discapacitat intel·lectual van reclamar al Govern que “poden i volen treballar”. Tanmateix, només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual en actiu té feina, fet que preocupa al sector, ja que el treball és un dels principals mecanismes d’inclusió social. A més, lamenten que la taxa d’ocupació s’ha reduït i només arriba al 17,6%. Galmés lamenta que “falten dades per poder fer un anàlisi exhaustiu de la situació del sector”. A més, critica que “quan hi ha dificultats com les actuals les decisions de caire social costen més de prendre” i afegeix que “la prioritat és entrar a l’empresa ordinària amb els acompanyaments necessaris”.
Des de Dincat, en la reunió amb Torrent van reclamar un “avenç clar i vinculant” i agraeixen “la voluntat del Govern per treballar junts”, ja que “sembla que són conscients de la mala situació del col·lectiu” assegura Galmés. Sol·liciten incentius per a les empreses que contractin a persones amb discapacitat intel·lectual, així com una millora i adequació dels recursos destinats a la creació i manteniment dels llocs de treball als Centres Especials de Treball i que cerquin una compatibilitat entre la feina i l’accés a determinats serveis assistencials. També reclamen la convocatòria de més oposicions de funcionariat públic reservades a persones amb discapacitat intel·lectual i el desenvolupament de polítiques de formació professional adaptada i polítiques d’acompanyament a les persones envellides prematurament. Tot i que Torrent no va donar cap resposta concreta a les propostes “va posar en valor la tasca de l’acompanyament i dels Centres Especials de Treball” i es van instar a reunir-se de nou un cop hagin estudiat les propostes.
D’altra banda, traslladen al Govern la importància d’introduir canvis normatius en la igualtat d’oportunitats laborals amb una millora del finançament, un augment de l’actual quota de reserva del 2% de llocs de treball fins a un 4%, amb un mínim de l’1% a les persones amb discapacitat intel·lectual, així com una major exigència amb els mecanismes, “que actualment no es respecten”. A més, creuen necessari garantir l’accés a la jubilació anticipada, a causa de l’envelliment prematur i menor trajectòria professional del sector i permetre la compatibilitat de la feina remunerada i les prestacions econòmiques de caràcter assistencial, degut a “el sobrecost que implica la discapacitat, la garantia de la qualitat de vida i la importància del treball com a mecanisme d’inclusió”.