Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Catalunya té el record de l’època daurada industrial, tot i que el seu pes en l’economia ha anat minvant fruit de la deslocalització en la cerca de les mínimes despeses. El Govern i els agents socials s’han proposat reactivar el sector i fer escalar l’estancat 20% fins al 22% el 2025 i fins al 25% el 2030.
CCOO, UGT, Foment del Treball, Pimec i el Govern han arribat a un acord sobre un nou Pacte Nacional per la Indústria (PNI) pel període 2022-2025, que esperen que doni més resultats que l’anterior (2017-2020) que no va complir amb els objectius marcats. El pressupost ha augmentat un 77% que podria arribar fins als 3.270,5 milions d’euros, dels quals 2.817 milions estan assegurats segons la Generalitat i la resta dependrà dels fons europeus. El 2022 hi haurà una inversió de 829,2 milions, 680 milions el 2023, 638 milions el 2024 i 587,8 milions el 2025.
El nou PNI, molt més concret que l’anterior, estableix 152 actuacions dividides en: sostenibilitat, energia i economia circular; digitalització, indústria 4.0, innovació i internacionalització; ocupació de qualitat, formació dels treballadors industrials; infraestructures i sòl industrial, i per últim, finançament i dimensió empresarial. També inclou la voluntat d’aprovar la llei de residus, impulsar la indústria de l’hidrogen i les renovables o impulsar l’FP Ocupacional Dual. El Govern ha manifestat la intenció que augmenti el nombre d’afiliats a la Seguretat Social amb feines de treball industrial, des de l’actual xifra de 442.000 a les 510.000 persones, a més d’arribar als 90.000 milions d’euros en exportacions.
Els sindicats destaquen “l’impuls a la transformació digital i ecològica de la indústria”. A més, asseguren que han aconseguit la incorporació de “mesures de transició justa i de responsabilitat social”. Les condicions que han establert són: assegurar l’aplicació del pressupost; garanties de seguiment i governança dels agents socials; la reorientació en cas que sigui necessari i la planificació del següent PNI abans que finalitzi el vigent. Cristina Torre, secretària d’Acció Sindical i Transicions Justes de CCOO de Catalunya, assegura que “cal incentivar una col·laboració publicoprivada en petits sectors cabdals per a la indústria” i ha reclamat “una indústria sostenible, verda i que faci front als reptes de futur”.
El nou pla té el suport de tots els grups parlamentaris, excepte de Vox, i Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball compareixerà anualment per explicar el grau d’execució de les mesures plantejades. El president Pere Aragonès ha afirmat que “Catalunya serà industrial o no serà”.