Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“Les vides negres importen”, va ser la principal reivindicació de la manifestació celebrada divendres al vespre a Barcelona. 1.700 persones, segons la Guàrdia Urbana, iniciaven una manifestació a les 19:30h a la Delegació del Govern per denunciar “la massacre” de Melilla del passat 24 de juny. Trenta-set persones van morir a l’intentar creuar la frontera i més de tres-centes van ser hospitalitzades.
Els convocants critiquen “el tracte cruel i inhumà” que van rebre els migrats i lamenten que en les últimes setmanes s’hagin intensificat els desplaçaments forçats al Marroc per part de la gendarmeria que “ha obligat les comunitats migrants a assentar-se en boscos propers a Nador”. Tot es produeix dos mesos després que el Govern acceptés “la iniciativa d’autonomia marroquina” sobre el Sàhara, amb un augment de la cooperació entre Espanya i el Marroc. Les organitzacions denuncien “la vulneració de la legislació internacional en matèria de drets humans” i exigeixen una investigació independent per aclarir les morts amb una “reparació de les víctimes” que passi per la identificació, repatriació i informació a les famílies. També han sol·licitat accés a la sanitat de qualitat de les persones ferides, la finalització de les devolucions en calent i la derogació de la llei d’estrangeria.
Fotogaleria: Manifestació a Barcelona per protestar per la “massacre” de Melilla | Pol Rius
La concentració va tenir un to molt dur amb la gestió de la migració per part d’Espanya i Europa davant “la normalització de les morts negres”. Afirmen que “els països europeus són racistes” i lamenten que “Europa colonialitzi els estats africans”. La manifestació va estar acompanyada de càntics com “no són morts són assassinats” o “la llei d’estrangeria mata gent cada dia”. També ha haver-hi crítiques al president del Govern, Pedro Sánchez per avalar la gestió de la policia i sol·licituds de visats per evitar les “màfies” a les que responsabilitza l’Executiu. Reclamen “veritat, justícia i reparació” i adverteixen que no descansaran ni deixaran descansar fins a aconseguir-la. L’acte finalitzava a la Plaça Antonio López amb un record per a les víctimes amb càntics i uns minuts de silenci. D’altra banda, Madrid, Bilbao, València, Sevilla, Las Palmas de Gran Canaria o Melilla també van convocar protestes simultànies.