La principal manifestació del Primer de Maig començava a les 11:30 h a la Plaça Urquinaona de Barcelona. Ha recorregut tota la Via Laietana, amb vuit mil assistents, segons els sindicats, i sota el lema “La solució: apujar salaris, contenir preus i posar fi a les desigualtats”.
“La classe treballadora té més drets que l’any passat gràcies a una reforma laboral que acaba amb la precarietat, amb els ERTO que han salvat a milers de treballadors durant la pandèmia i un nou pacte de pensions que garanteix la revalorització”, ha afirmat el Camil Ros, secretari general d’UGT a Catalunya. Ha afegit que “les dades demostren que és una bona normativa amb un augment de la contractació indefinida en el primer trimestre a Catalunya del 80% i del 100% en joves”.
Des de CCOO, Javier Pacheco, secretari general a Catalunya, ha destacat que “la reforma laboral canvia la cultura del treball al país i posa fi a la temporalitat i precarietat vigent des dels anys 80”. A més, ha posat en valor “la recuperació de la negociació col·lectiva”, amb el retorn de la ultraactivitat, és a dir, la prorroga automàtica dels convenis col·lectius en el cas que finalitzi el termini màxim de negociació i la prevalença dels convenis col·lectius per sobre dels d’empresa.
Però, tot i la celebració, les reivindicacions han apuntat a les mesures per a donar resposta a l’augment de preus. “La inflació fa impossible subsistir a un 27% dels catalans que viuen en risc de pobresa” ha lamentat el Javier Pacheco, i ha demanat a la Generalitat que doni resposta amb “l’increment de l’índex de renda de suficiència, després d’onze anys, per a garantir la renda garantida a més gent en moments difícils”. També ha advertit al president Aragonès que “deixi de mirar-se el melic” i “aprovi ajudes directes a les rendes més baixes”.
Les crítiques també s’han dirigit a la patronal, i han sostingut que “no acceptaran cap acord que no contempli la clàusula de revisió salarial”. Des d’UGT, s’han lamentat els “estratosfèrics” guanys de les energètiques i han demanat a Europa que intervingui els preus.
La manifestació ha comptat amb presència política. Chakir El Homrani, exconseller de Treball de la Generalitat, d’ERC, ha advertit que “la crisi, tal com va passar l’any 2008, no la pot tornar a pagar la classe treballadora”. D’altra banda, Jaume Asens, líder dels Comuns al Congrés dels Diputats ha demanat als socialistes “que es posin del costat de la majoria de la investidura” i a ERC “que miri més a Bildu i menys a Junts”, després que els republicans votessin el dijous en contra del decret de mesures del Govern per pal·liar les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. Salvador Illa, primer secretari del PSC, acompanyat de Jaume Collboni, tinent d’alcalde de Barcelona, ha aplaudit la reforma laboral i ha criticat als partits “que diuen ser d’esquerres i van votar en contra de la reforma laboral”, en al·lusió a ERC.
La manifestació s’ha desenvolupat en un ambient festiu entre càntics de “els carrers seran classe obrera”. El moment de major silenci s’ha produït a l’altura de la Prefectura Superior de Policia on una dona ha tocat el cant dels ocells amb un violoncel. Un clar contrast amb la crema de contractes temporals que s’ha fet a la porta de Foment del Treball on s’ha aprofitat per criticar les “pèssimes condicions” dels becaris i dels estudiants de pràctiques.
A quarts d’una, a la Plaça Correus, al final de la Via Laietana, Pacheco, amb un to colpidor i reivindicatiu, ha advertit que a l’extrema dreta “no se la para amb el discurs de la por” sinó amb “condicions dignes per a la classe treballadora”. També s’ha referit al Govern de la Generalitat a qui ha titllat de “superb” i li ha reclamat mesures efectives per als joves i la gent gran del país. Tanmateix, ha recordat que “les millores socials s’han aconseguit gràcies a les mobilitzacions i al moviment sindical”. Camil Ros, ha reclamat que es faci un “veritable” repartiment de la riquesa amb un augment d’impostos a les rendes més altes i no amb una reducció generalitzada.
La mobilització acabava entre càntics de “visca la lluita de classe” i centenars de punys alçats mentre sonava la internacional, en una jornada que tot i la celebració ha mantingut les reivindicacions “perquè les empreses també paguin les conseqüències de la crisi”.