Avui, com el 28 d’octubre, la Taula Sindical de Catalunya tornava a convocar vaga al sector públic en contra de l’aprovació del decret promogut pel ministre Iceta que preveuen que serà aprovat aquest dijous dia 2 al Congreso de los Diputados.
La Taula Sindical de Catalunya, amb sindicats com la CGT, la CNT, CoBAS, la COS, la IAC i SO, convocaven una primera vaga el passat 28 d’octubre després d’una setmana de mobilitzacions contra el que anomenen “Icetazo”. Demanaven l’estabilitat i la fixesa de la plantilla interina dels Serveis Públics. El mateix que han seguit demanant avui en una segona convocatòria de vaga. Aquesta nova vaga també volia mostrar la lluita pels serveis públics i socials a part de demanar condicions laborals dignes pels treballadors de la funció pública. Però a més a més, els canvis entre la primera i la segona convocatòria principals eren afrontar el presumpte acord entre el govern espanyol i altres partits amb representació estatal, però també força autonòmica com serien ERC o el PNB.
Aquesta convocatòria de vaga al sector públic ha tingut un seguiment del 2,85% a l’Administració de la Generalitat de la vaga del sector públic fins al migdia. La vaga, amb una durada de 24 hores afecta a tot el personal de les administracions públiques: administració local, estatal i Generalitat de Catalunya, incloent-hi les respectives entitats del sector públic. Amb dades del migdia, els departaments amb més seguiment de la vaga han estat d’un 4,83% a educació, d’un 2,71% a justícia o d’un 13,86% a Acció Exterior i Govern Obert, sent aquests els seguiments més elevats. La vaga també es realitzava a altres òrgans, però no existeixen dades actualitzades.
La manifestació unitària convocada després del piquet central a Barcelona ha repetit el mateix format que l’anterior. Ha baixat Via Laietana fins a Sant Jaume per assenyalar les administracions municipals i autònomiques també com a responsables. En aquest sentit, durant els parlaments, la Ruth, de la Plataforma d’Interins de Catalunya i Treballadores Socials ha denunciat que totes les administracions al càrrec que estan tirant endavant oposicions ho estan fent perquè volen, però no perquè tinguin l’obligació, ja que actualment, i ni que s’aprovés el decret, això podria allargar-se fins 2024. Ha assenyalat que això s’està fent sense aplicar la directiva europea que no s’ha traspossat a l’estat espanyol des del 2002 tot i que les administracions estiguin obligades a fer-ho. Aquesta directiva fixa que tota interina o personal temporal estructural ha de passar a ser fixa quan superi els tres anys a la plaça. A més ordena que l’interinatge no pot ser superior al 8%.
Altres intervencions han volgut deixar clar que per molt que es busqui l’enfrontament entre interins i funcionaris això no passarà. Han fet referència a aquest fet per evitar les males llengües que asseguren que molts interins volen la fixesa per veure així regalada la seva plaça, cosa que denuncien com a falsa. Les TEEI, per exemple, apunten que tot i haver passa’t unes oposicions, després d’estar en abús de temporalitat durant 15 anys i sense prou places ofertades pel volum actual de treballadores. En aquest cas és també on es veu de manera més flagrant que l’abús de temporalitat té una problemàtica extra i és que afecta directament molt més a les dones per ser qui més treballen a la funció pública amb aquests tipus de contractes. El 71% de la plantilla d’interines de l’Ajuntament de Barcelona per exemple són dones. A les escoles bressol i en general a l’educació també és on més es dona aquest cas. Justament per l’alta xifra de serveis mínims fixada, les treballadores bressol han convocat a la tarda davant de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona. També a educació la CGT ha convocat vaga el dia 2.
I és que dijous serà quan que es sabrà si el decret s’aprovarà o no, un decret que sembla que gràcies a la transacció d’esmenes de PSOE, Podemos, ERC i PNB i després de converses amb CCOO, UGT i CSIF s’aprovarà fixant processos selectius de torn lliure. A banda, tot aquell treballador interí de les administracions públiques que porti 5 anys consecutius i de manera ininterrompuda a la mateixa plaça podrà accedir a un concurs de mèrits per consolidar la seva condició de fix. També s’ha eliminat el requisit que durant aquests 10 anys no hi hagués hagut cap oposició per a aquesta plaça. Des de la Taula Sindical defensen que això segueix incomplint la normativa europea que fixa la temporalitat en tres anys. Consideren que l’acord no s’està centrant a erradicar el frau de llei, sinó que s’està centrant en com ocupar les places de funcionariat per tal de rebaixar la taxa de temporalitat existent.
Els sindicats convocants han valorat positivament l’assistència a la manifestació i han afirmat que seguiran organitzant-se per no deixar cap persona sense feina i per garantir uns serveis públics de qualitat. Han afegit també que moltes de les esmenes s’han filtrat per tal de desmobilitzar els treballadors i que per tant no pot haver res segur fins l’últim moment. D’aquí la importància de declarar-s’hi totalment en contra.
Per la seva banda, sindicats que han recolzat el decret consideren que les oposicions massives aconseguiran que milers d’interins obtinguin una plaça fixa a l’administració i entenen que aquesta és la manera jurídicament parlant més segura de fer-ho. A banda, celebren que després del procès d’esmenes hagi baixat de 10 a 5 anys la temporalitat en un lloc de feina per aconseguir la plaça fixa.