La UGT torna a posar en marxa la campanya #JoTreballoGratis per denunciar que, com a conseqüència de la bretxa salarial, enguany a l’Estat espanyol les dones treballaran de franc des del 18 de novembre fins al 31 de desembre.
Amb aquesta campanya la UGT pretén conscienciar, en primer lloc, totes les treballadores i treballadors sobre aquesta discriminació per raó de sexe, que té una repercussió severa en els salaris de les dones i que s’accentua encara més després de la jubilació, provocant que un elevat percentatge de dones -que han tingut una ocupació al llarg de tota la seva vida- tinguin pensions més baixes i passin a estar en risc de pobresa. Així mateix, la pandèmia ha donat visibilitat a sectors fortament feminitzats que han estat al capdavant de la crisis sanitària amb salaris baixos i condicions de treball més precàries que les dels companys homes.
Segons la font Eurostat, amb dades de 2019, la bretxa salarial (en salari/hora) és del 14,1% a la UE i de l’11,95% a Espanya. Fent valer aquestes dades, des de la UGT denuncien que enguany a l’Estat les dones començaran a treballar gratis a partir del 18 de novembre i fins al 31 de desembre. “Són 43 dies que les dones treballem de més que els homes si poguéssim optar a obtenir els mateixos guanys que ells. I, per tant, 43 dies menys de cotitzacions a la Seguretat Social”, diuen.
“Tot i que fa 45 anys que existeix legislació europea en matèria d’igualtat salarial entre homes i dones, al ritme de progrés actual, a la Unió Europea no s’assolarà la bretxa salarial fins el 2104, al segle vinent. I no s’aconseguirà mai en alguns estats membres”, afegeixen.
I és que com ja explicàvem el març, els càlculs apunten que al ritme al qual està disminuint la bretxa salarial, el sou no serà paritari fins al 2050. Amb dades de 2018 (les darreres disponibles), a Catalunya la bretxa salarial del salari mitjà anual es va situar en un 22,17%, gairebé un punt per sobre de la mitjana estatal. Per tant, les dones cobrem 6.350 euros l’any menys que els homes, el que suposa 529 euros mensuals de diferència. Així ho assegura l’informe “Bretxa salarial: igual retribució per feines d’igual valor”, elaborat per la Secretaria d’Igualtat de la UGT de Catalunya.
Aquí podeu consultar l’informe de la UGT sobre la campanya.