El tercer trimestre d’aquest 2021 també s’ha tancat amb dades rècord en precarietat. L’informe sobre la situació laboral de la joventut, elaborat per l’Observatori Català de la Joventut a partir de les dades de l’Enquesta de Població activa i publicat el passat divendres repeteix titulars molt preocupants per al jovent català: segueix caient la taxa d’emancipació. Si aquesta ja va assolir un mínim històric el trimestre passat, amb un 16,3%, ara cau gairebé un punt més i se situa al 15,5%. La possibilitat dels catalans d’entre 16 i 29 anys de marxar de casa, per tant, segueix reduint-se i es consolida la tendència d’augment de la precarietat quan ja és el vuitè trimestre consecutiu en què es dona aquesta situació.
L’informe també recull algunes dades que són part de les causes de les males dades en emancipació i que preocupen, també, al Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. D’una banda, i la plataforma d’entitats juvenils ja ho assenyalava així a la darrera valoració sobre aquests informes, la taxa d’atur segueix essent més alta en dones, concretament un 0,2% més. I encara és més alta la desigualtat (un 0,9%) entre les joves amb nacionalitat espanyola i estrangera. D’altra banda, i també causa directa de la caiguda de l’emancipació, és la temporalitat dels contractes laborals, que ja és una situació majoritària entre les persones assalariades d’entre 16 i 29 anys. Així doncs, si bé el tercer trimestre han disminuït les xifres de joves aturats, els que tenen feina ho fan, en un 53,4% dels casos, amb contractes temporals. A més a més, la diferència de tipus de contractació entre els joves i la població de més de 30 anys és d’un 15%.
Per tot això, des del CNJC reclamen polítiques concretes i efectives, que permetin revertir la situació que denuncien. Algunes de les mesures que persegueixen i per les que treballen a través de la incidència política s’emmarquen en propostes en matèria d’ocupació i habitatge, com a eixos centrals per garantir l’emancipació dels joves catalans. Així doncs, el CNJC aposta per la Renda Bàsica Universal, la regulació del preu dels lloguers i augmentar el parc d’habitatge públic i social. A més, defensen un compromís en la dignificació de la situació laboral dels i les joves, a través d’una regulació que eviti pràctiques explotadores com la contractació precària per temporalitat o parcialitat no volguda, les situacions de falsos autònoms o la no remuneració de les pràctiques.