Aquest matí treballadors del sector de la dependència s’han concentrat davant de Foment del Treball per exigir el desbloqueig del Conveni Estatal de la Dependència. Aquesta mobilització es repetirà el pròxim 28 de setembre i també a l’octubre o al novembre amb una gran mobilització a Madrid.
Més enllà d’això, aquí a Catalunya, això arriba després de les negociacions i bloqueig també del conveni català de geriatria que va anar a judici el passat 15 de setembre davant la denúncia de la patronal ACAD en veure que aquest s’aprovava i apujava el sou dels treballadors del sector. Una pujada de sou que només representava un 6%, però que la patronal no va veure amb bons ulls i va decidir impugnar.
Amb aquests dos fronts oberts, avui CCOO ha decidit concentrar-se pel desbloqueig del conveni estatal. Des del sindicat diuen que és urgent el disseny d’un pla de xoc que “retorni la qualitat i la suficiència de les prestacions del Sistema de Dependència”. Creuen i indiquen així que la paralització en la negociació del Conveni Col·lectiu d’àmbit estatal fa empitjorar encara més la qualitat de la feina, i associat a un infrafinançament, apunten que suposarà un veritable problema a l’hora de trobar professionals en un futur immediat i que ja ha començat a passar amb determinades categories professionals.
Alicia Hernández, secretària general de la Federació de Sanitat de Catalunya de CCOO, explicava avui durant la concentració a aquest mitjà que només signar l’anterior conveni estatal, el setè, ja es va sortir afirmant que es començaria a negociar un vuitè conveni. Un conveni que està totalment bloquejat i això comporta molt poques millores des d’aleshores.
Cal remarcar, que també durant aquest període és quan amb l’actual crisi provocada per la Covid-19 s’ha posat de manifest la importància de tenir cura de les persones en situació de dependència, així com la necessitat de la professionalització d’aquesta activitat a la societat actual. També s’ha fet notar la precarietat amb la què s’ha estat desenvolupant aquesta activitat laboral que és a més un sector altament feminitzat i sense reconeixement.
Hernández també afegeix, després d’explicar que es mobilitzaran de nou el 28 de setembre, que a Catalunya les mobilitzacions ja venen d’abans i no només pel conveni marc estatal, sinó pel conveni català que l’altre dia va anar a judici en mans d’una patronal. “El conveni marc estatal ens va paralitzar una mica el tema de poder negociar un conveni aquí a Catalunya al qual sí que tenim dret! No és el conveni ideal, però sí que és un pas per seguir negociant”, diu Hernández. Per ella i per CCOO és important que dins aquest conveni puguin entrar totes les treballadores i que el Real Decret que es va aprovar de l’augment de tarifes repercuteixi a totes elles.
Així, com segueix Hernández, “per un costat reivindiquem això i per l’altre que es reactivin les negociacions del conveni marc estatal i que això repercuteixi en salaris, ràtios… perquè totes les millores que puguem aconseguir pels treballadors de la dependència, serà també qualitat de les cures dels usuaris”.
Per parlar de tot això i veure com prossegueixen, demà dia 22 de setembre, el sindicat es trobarà amb Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya, qui es va comprometre a rebre’ls arran del judici del dia 15. Hernández apunta que “si les administracions no ens donen suport tenim un problema”, tot i que celebra que tant les patronals, com els sindicats, com les administracions sí que sembla que per ara tinguin voluntat. “Per això va sortir el decret, però ens cal més ajuda perquè si aquest instrument no funciona, ja que no sabem com sortirà la sentència, i no podem fer servir l’eina del conveni, doncs caldrà buscar un altre instrument que faci que l’augment de tarifes repercuteixi a l’augment de salari dels treballadors”, tanca Hernández.
A l’espera de la sentència per seguir amb el conveni català de geriatria
Fa un parell de dies, a més, els dos sindicats que havien signat el conveni català, CCOO i UGT, i les patronals la Unió, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, van compartir un comunicat conjunt sobre el judici que es va celebrar el passat 15 de setembre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació a la impugnació del conveni català de geriatria (GERCAT) per part de la patronal ACAD.
En el text explicaven que la demanda contra el Conveni la va formular la patronal ACAD, però també s’hi van sumar a la seva tesi les patronals UPIMIR, la CONFEDERACIÓ I CESOCAT defensant la mateixa postura davant el Tribunal. Com especifiquen després, el judici es va centrar en dos aspectes bàsics: per una banda la representativitat de les patronals en el sector definit a l’àmbit funcional del Conveni i, per l’altra, en la negativa de la comissió paritària del Conveni Estatal a què es faci el Conveni català.
Sembla ser, però, que la patronal ACAD no va acreditar cap representativitat en l’àmbit funcional del Conveni. No va
portar cap prova al respecte. Entenen així des dels sindicats i patronals signants que aquesta manca provatòria haurà de tenir la seva valoració en la sentència que es dicti. “Cal fer especial menció a la posició de les patronals UPIMIR, la CONFEDERACIÓ i CESOCAT que, malgrat haver signat el document de reconeixement mutu de la representativitat empresarial, ara la discuteixen, tot i que tampoc van aportar cap prova de quina hauria de ser la representativitat correcta”, denuncien. I remarquen que, en definitiva, no hi va haver cap prova que destrueixi el repartiment de representativitat que es va fer i que els sindicats van reconèixer com a correcte. I és que en aquest sentit, ACAD deia que se’ls havia deixat fora sent falsa aquesta informació.
Pel que fa a la negativa de la comissió paritària, durant el judici va participar en qualitat de testimoni proposat per ACAD, el President de la Comissió Paritària del Conveni Estatal, per manifestar que la Paritària no té per què dir els motius de la negativa al Conveni Català. El propi Tribunal li va exigir que digués els motius, però el testimoni va reiterar que no tenia per què dir-los. Davant aquest posicionament i actitud que destaquen com prepotent, els signants del document esperen que el TSJC tingui també això en compte a l’hora de dictar sentència.