La secció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) a la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) celebra haver aconseguit la reconversió dels contractes d’obra i servei a CEAR a contractes indefinits. El sindicat apuntava que els serveis que presten coincideixen plenament amb l’activitat principal de l’entitat i el seu objecte social i, per tant, denunciaven, els seus contractes estaven en frau de llei i haurien de ser indefinits.
Sota el lema Sindicar-se és defensar-se, el passat 30 d’abril van presentar una instància per la conversió de la relació contractual en indefinida de les treballadores. D’igual manera, en la mateixa reclamació se sol·licitava la revocació de l’acomiadament de les companyes del servei d’habitatge. Aquest segon punt no s’ha pogut resoldre, però sobre el primer, després de 13 dies hàbils, l’empresa ha donat una resposta: el Comitè Executiu de CEAR comunicava que duria a terme la conversió a indefinits de tots els contractes de més d’un any de durada.
La COS avisa que “segons la legislació laboral, el model de contractació ordinari en el dret laboral espanyol és el contracte indefinit” i que, per tant, “la temporalitat queda acotada a circumstàncies excepcionals”. Tot i això, afirmen que el 95% dels contractes temporals són en frau de llei i que davant d’això cal organitzar-se perquè “la lluita dona els seus fruits”.
Contractes d’obra i servei en frau de llei
En el seu cas particular, expliquen que la gran majoria dels contractes laborals són d’obra i servei, és a dir que es concerten per una durada determinada perquè sorgeixen dins l’entitat vinculats a l’existència d’un programa o una línia de subvenció determinada. Tanmateix, diuen, la seva contractació, a excepció de les interinitats, no té una durada establerta. En aquest sentit, segons l’article 15.1 de l’Estatut dels Treballadors, “els contractes podran tenir una durada determinada quan es contracti a un treballador/a per fer una obra o serveis determinats, amb autonomia i substantivitat pròpia dins de l’activitat de l’empresa”. En el seu cas, els serveis que presten coincideixen plenament amb l’activitat principal de l’entitat i el seu objecte social i, per tant, no s’empara en la normativa vigent.
També afegeixen en el seu comunicat de celebració que s’ha tingut constància d’una recent sentència del Tribunal suprem del 29/12/2020 que estableix, en síntesi, que és la contractació indefinida el criteri d’ordinalitat en la legislació espanyola. És a dir, segons la legislació laboral, el model de contractació ordinari en el dret laboral espanyol és el contracte indefinit. Per tant, la temporalitat queda acotada a circumstàncies excepcionals, encara que segons Inspecció Laboral el 95% dels contractes temporals són en frau de llei.
Per aquest motiu, des de la secció sindical de la COS van trobar necessari exigir a l’entitat CEAR el compliment de la normativa laboral actual, reclamant-li col·lectivament que procedeixi a la conversió dels contractes laborals en indefinits a tots els treballadors i les treballadores que prestin els serveis vinculats amb l’objecte de l’entitat amb l’advertència de què si no ho feia, estarien disposades a denunciar-ho a Inspecció de Treball i a interposar les oportunes demandes davant la jurisdicció social.
La resposta va ser positiva i tots els treballadors amb més d’un any de contracte passaran a ser indefinits.
Tot i això, la reclamació de readmetre els acomiadats no s’ha vist efectuat. Aquests acomiadaments es remunten al passat 12 d’abril quan el servei d’habitatge de CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat), que acompanya a les persones sol·licitants d’asil en l’accés a l’habitatge, comunicava l’acomiadament de 20 persones en l’àmbit de l’estat espanyol.
Des de la COS explicaven aleshores que aquests acomiadaments no són cap sorpresa, ja que des del mes d’octubre planava aquesta “amenaça”, quan es va comunicar el canvi de model del Programa d’Asil estatal, que gestiona l’acollida de les persones sol·licitants d’asil i protecció internacional. També denunciaven que “l’entitat no ha fet cap esforç per reubicar les companyes, per tal de no destruir llocs de treball malgrat la reestructuració, tal com es van comprometre”.
Els acomiadaments es van anunciar a través d’una reunió convocada amb totes les tècniques d’habitatge a escala estatal pel mateix dia al matí, “amb poques hores de reacció i sense comunicació amb les coordinadores dels equips ni les representants de les treballadores”. Dues de les treballadores afectades es trobaven fora d’horari laboral i una tercera de baixa. No obstant això, en aquesta reunió la direcció de l’entitat va comunicar que el seu contracte quedaria rescindit el 30 d’abril, per tancament del servei.
Des del sindicat a més apuntaven que aquesta era la primera tongada d’acomiadaments que patiran els treballadors de l’entitat, davant la reestructuració. Anticipen a més que aquesta mesura es tornarà a repetir, en diferents blocs de treballadors amb un marge de temps suficient per a no “haver d’executar un Expedient de Regulació de l’Ocupació i així estalviar compensacions econòmiques”.
La secció de la COS a CEAR denunciava la vulneració dels drets dels treballadors que s’està duent a terme a CEAR en l’àmbit estatal, però també la vulneració dels drets de les persones sol·licitants d’asil, migrants i refugiades que atenen a l’entitat, que “es veuran privades d’un servei d’acompanyament a l’accés a l’habitatge”.