Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La setmana passada, el Ministeri de Sanitat anunciava un canvi en el sistema d’adjudicació de places de Formació Sanitària Especialitzada (FSE), passant a un únic acte d’adjudicació, després de la recollida de peticions de tots els aspirants de manera telemàtica i sense possibilitat de canvis. Sanitat assegurava que el canvi suposaria més «agilitat, seguretat i transparència».
Tradicionalment, l’elecció era de caràcter públic i l’aspirant tenia la capacitat de veure en directe quines places són escollides amb anterioritat al seu torn, podent calibrar la seva llista i prioritats sobre la marxa. Tanmateix, amb les noves circumstàncies, això no serà possible. Un procediment telemàtic adjudicarà automàticament les places en funció de les preferències manifestades i de l’ordre d’elecció que correspongui a cada aspirant. En el cas dels futurs metges residents, l’acte d’adjudicació de places serà el dia 17 de juny i la incorporació a la plaça serà entre els dies 29 i 30 de juny.
Tal com explica Àlex Mayer, R4 de Medicina Interna i delegat de Metges de Catalunya a la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, en un article publicat al blog del sindicat, a la pràctica, això significa que cada opositor haurà d’elaborar una llista de preferències amb tantes opcions com candidats tingui per davant. “L’opositor amb un número d’ordre 300 haurà d’elaborar una llista de preferències d’almenys tantes opcions com metges tingui per davant. Igualment, aquell que tingui un número 8.000 haurà de definir una llista amb milers d’opcions”, assenyala Mayer.
Els col·legis professionals, sindicats i associacions mèdiques, així com els facultatius i els futurs residents, s’han posicionat en contra d’aquest canvi en el sistema d’adjudicació de places que, diuen, «no és garantista ni transparent». La Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) ha expressat en un comunicat la seva «perplexitat» davant els canvis en el sistema d’elecció de places MIR, defensant que no resol cap dels problemes i empitjora el sistema establert.
«Omplir totes les preferències fins a completar la llista durant dues setmanes de termini sense tenir dades reals del que han anat escollint els que ostenten un número d’ordre anterior queda lluny de ser una opció acceptable per a les necessitats d’uns futurs residents que fa mesos que viuen amb una incertesa insostenible per la manca d’informació i els canvis que s’estan duent a terme des de Sanitat», denuncia la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics.
Metges de Catalunya també comparteix el rebuig que ha generat el nou sistema d’elecció de places MIR. El sindicat considera que aquest sistema 100% telemàtic “penalitza la llibertat d’elecció dels MIR i pot deixar milers de llocs vacants davant les previsibles renúncies a les places afegides com a pla B en el llistat de preferències dels opositors”. Per aquest motiu, l’organització demana al ministeri que rectifiqui i recuperi la presencialitat del procés.
Per la seva banda, la plataforma FSE Unida, que engloba a més de 15.000 aspirants a una de les places de Formació Sanitària Especialitzada en el Sistema Nacional de Salut, defensa que es tracta d’un sistema «totalment manipulable». Per aquest motiu, fa una crida als opositors a manifestar-se davant el Ministeri de Salud el dimarts 25 de maig davant «l’abús d’autoritat i la vulneració de tots els drets dels gairebé 30.000 aspirants».
La mobilització rep el suport de la CESM, que no descarta acudir a la justícia per a denunciar aquest canvi en el sistema d’adjudicació de places. La confederació de sindicats assenyala en un comunicat que els seus serveis jurídics estan analitzant «detalladament» les bases de la resolució de la setmana passada per la qual es convocaven els actes d’adjudicació de places MIR i de la resta d’especialitats sanitàries.
Sota el hashtag #OsApoyamosMIR, centenars de metges i metgesses de tota Espanya, que van passar en el seu dia pel sistema d’adjudicació de places MIR, han compartit per les xarxes socials missatges de suports als futurs residents, defensant un sistema just i equitatiu.
Soc resident des del 2017, vaig poder triar la plaça que volia gràcies a un sistema just i que funcionava, els meus companys del #MIR2021 es mereixen les mateixes oportunitats! Per un sistema transparent i amb garanties! #FSEdiceNO #fseenlucha #OsApoyamosMIR @sanidadgob
— Bernat Padullés (@bernatpadu) May 17, 2021
Soc l'Aina, metgessa amb 20 anys de trajectòria professional i recolzo als meus companys, que començaran la seva formació MIR, en la seva justa reivindicació per un sistema d’elecció de places digna. Maig del 2021 @sanidadgob @CarolinaDarias #OsApoyamosMIR
— Aina Perelló Bratescu (@aperebrat) May 18, 2021