El col·lectiu Riders X Derechos ha expressat la seva oposició al nou model legislatiu i laboral que, previsiblement, regularà els treballs de plataformes a l’Estat espanyol aviat. Fan referència a l’última reunió en el marc de la Taula de Diàleg Social que aplega sindicats, patronal i govern espanyol i que té com a objectiu regular-ne l’activitat.
La darrera trobada va tenir lloc dimecres i el col·lectiu considera que s’hi ha imposat la voluntat de la patronal. “La idea de la CEOE (Confederación Española de Organizaciones Empresariales) és obrir una porta a la institucionalització del model d’explotació. És intolerable”, diu el col·lectiu. També denuncia la forma com s’assabenten dels avenços de la reunió: amb “contactes” i no de forma directa com a membres de la mesa negociadora.
Segons Riders X Derechos, la voluntat de la patronal espanyola és adoptar el ‘model californià’, que es va convertir en l'”anhel de les plataformes en saber que es regularia el sector”. El col·lectiu opina que aquesta regulació és insuficient i no els garantirà seguretat, ja que encara permet les empreses rebre serveis de treballadors autònoms en algunes situacions. “Hi ha el risc que desemboqui en un model mixt i fraudulent”, diu Núria Soto, portaveu de Riders X Derechos.
En aquest sentit, el grup de riders diu que tota la societat “ha estat testimoni del nivell de manipulació i repressió de les empreses per sostenir el seu model fraudulent” i es pregunta “Per què hem de pensar que no faran el mateix amb la nova legislació? Deixarem tanta responsabilitat en mans d’empreses que s’han saltat la llei sense cap pudor?”. Conclouen que “no podem permetre que es legisli a mida d’empreses que han violat tots i cadascun dels drets dels treballadors”.
La contraproposta de Riders X Derechos és un registre de plataformes i algoritmes en la part que organitzen el treball i en la que defineixen la relació laboral “de manera que hi hagi un poder de fiscalització que eviti que les plataformes se saltin la llei”, defensa Soto. L’altra demanda és que la regulació “vagi més enllà dels riders“, que ja acumulen moltes sentències favorables al dret a ser reconeguts com a assalariats, i englobi totes les feines que s’estan plataformitzant.
El col·lectiu laboral demana al govern espanyol menys complaença amb la patronal perquè creuen que les empreses de plataformes estan acabant amb “els drets laborals que tant ens han costat conquerir” i consideren el model econòmic “un risc per al futur dels treballadors i per al sistema públic que sustenta l’estat del benestar”. Insten al Ministeri de Treball a prendre una decisió: “Escollir entre defensar els drets de la classe treballadora o cedir a les ambicions de la patronal”.