La Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat acull una causa que enfronta una treballadora amb l’empresa on va prestar els seus serveis durant uns mesos. Segons denuncia, va ser acomiadada abans que finalitzés el contracte perquè tenia un embaràs de risc.
La treballadora acomiadada duia a terme tasques d’inserció i orientació laboral en el marc d’un programa social operat per la cooperativa Femarec. “Aviso de l’embaràs al novembre i comencen a moure els fils per treure’m del programa”, explica la denunciant.
La treballadora relata que va avisar el metge de l’empresa que el seu embaràs era de risc, per la qual cosa la responsable de prevenció de riscos laborals “em diu que no passa res, però que s’ha de comunicar a la mútua i que probablement em donin la baixa entre la setmana vint i vint-i-cinc”.
La treballadora demana que es declari nul l’acomiadament i se la readmeti
“Tornem de vacances el 7 de gener i envio la documentació que certifica l’embaràs d’alt risc i el dia 9 em fan arribar la carta d’acomiadament”, afegeix la treballadora que denuncia. Explica, a més, que l’acomiadament era amb data 20 de desembre, el darrer dia de treball abans de les vacances de Nadal i més d’un mes abans de la data amb què havia d’acabar la relació laboral.
Afegeix que una alt càrrec de l’empresa va dir a la seva coordinadora que no l’agafarien per un altre programa perquè “s’agafarà la baixa abans de finalitzar-lo”. De fet, la denunciant acusa Femarec d’haver acomiadat altres dones pel fet d’estar embarassades: “No és el primer cas, però sí que és el primer que ha sortit dels límits de l’empresa”, assegura.
La treballadora que avui acusa en seu judicial creu que “estan vulnerant els drets que té una dona a una empresa fent que sempre tinguem unes condicions precàries i amb jornades molt reduïdes”. Per tot plegat, demana que es declari nul l’acomiadament i se la readmeti. Amb tot, actualment està treballant en una altra empresa, per la qual cosa demana que li “retornin els mesos d’atur que he malgastat”.
L’empresa nega les acusacions
La denunciant compta amb el suport del sindicat CGT, que es concentra al matí davant de la seu judicial. Segons el col·lectiu, “moltes de les empreses del tercer sector amaguen una normalització de l’explotació i el maltractament tant a treballadores com a usuàries dels serveis que ofereixen”.
La CGT acusa la cooperativa Femarec “d’un important embutxacament de beneficis econòmics” al mateix temps que degrada les condicions de les treballadores. “Es fan contractes per obra i servei que haurien de ser fixes, es paguen sous de misèria, impedeixen la conciliació familiar i es forcen a treballar en dies festius sense compensació”, diuen.
Fonts sindicals reporten la “doble precarietat laboral” a què han de fer front les dones per qüestió de classe i de gènere. Afegeixen que “no són casos aïllats, perquè la classe treballadora i, en especial les dones, trans i persones no binàries ens trobem en situació de vulnerabilitat constant”.
“No té res a veure amb les circumstàncies personals de ningú i molt menys per un embaràs”, garanteix la presidenta de l’empresa
Per la seva part, l’empesa refusa les acusacions. La cofundadora i presidenta, Amèlia Clara, es mostra dolguda per la situació i assegura que “sempre hem defensat el paper de la dona en el món del treball” i que “no acomiadaríem mai ningú per estar embarassada”.
De fet, insisteix en el fet que en els gairebé trenta anys d’existència de l’empresa “mai a la vida hem acomiadat ningú per estar embarassada perquè va en contra dels nostres principis”. Segons Clara, en tota la història de la cooperativa no han acomiadat més d’una desena de persones: “Acomiadar no és tampoc la política de l’empresa. En tota la pandèmia no hem fet cap ERTO i hi ha 300 persones treballant”, explica.
La presidenta de Femarec assegura que “tothom que participava en el programa sabia que hi havia una durada limitada” i que “el motiu va ser la finalització de l’obra i servei”. “No vam acomiadar ningú, només va acabar el servei. El mateix dia van acabar vint-i-sis persones més. “No té res a veure amb les circumstàncies personals de ningú i molt menys per un embaràs”, garanteix.
Quant a les acusacions de drets laborals i facilitats per a la conciliació, Amèlia Clara ho nega rotundament: “És manifestament fals”. Explica que paguen els salaris que marca el conveni, que des de l’inici de la pandèmia fan jornada intensiva per evitar desplaçaments, cosa que es fa “tot l’any els divendres i abans d’un dia festiu”. “Mai en la vida hem treballat ni un sol dia festiu”, assegura.