A mitjans de novembre l’assemblea de treballadores del SARA, el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida de l’Ajuntament de Barcelona, es concentrava a les portes del consistori per exigir un acord laboral en el conveni un cop la seva gestió fos assumida directament com a municipal ara ja fa 4 anys. El problema del SARA, a diferència d’altres serveis, no era no ser declarats com a essencials ni municipalitzats conseqüentment, sinó tot i haver superat aquests punts, seguir sense un conveni laboral. Ara, uns mesos després i en ser ratificat per l’assemblea, s’ha arribat a un acord horari.
Com ens expliquen les treballadores, avui dimarts aquest acord ha estat finalment signat per la regidora de feminismes Laura Pérez. A grans trets, les darreres modificacions que han aconseguit han estat prolongar la jornada d’estiu i que agafi no des del 15 de juny al 15 de setembre sinó aquests mesos complets. Per altra banda, hem aconseguit que no s’hagi d’entrar de manera obligatòria a les 8h cap dia i que les entrades de matí siguin a les 9h.
Des de l’Assemblea del SARA valoren que “és un bon acord. Però com tot depèn amb que el comparis. Les nostres companyes dels Serveis Socials o EAIA segueixen tenint millors condicions que nosaltres”. I és que com aporten, creuen que es manté una discriminació entre serveis creant diferències internes i serveis millor compensats que uns altres i amb millors condicions.
Tot i això, creuen qu e han aconseguit millores significatives: algunes d’elles, apunten, l’administració les descrivia com impossibles però finalment sí ho ha estat possible perquè era una “qüestió de voluntat”.
Amb aquest acord l’horari del SARA serà de permanència obligada durant 3 matins, dos d’ells de 9 a 15h i un de 9 a 14h, i dues tardes, una de 15h a 19h i una de 12 a 19h amb 1h màxim i 30’ mínim per a dinar. Cal tenir en compte que a aquestes hores cal afegir les restants fins a la jornada de 37’30h. Les hores flexibles es poden fer entre les 7:30 i les 20h de dilluns a dijous i fins les 16 els divendres. Destacar també en aquest sentit que les hores de permanència obligatòria no corresponen a hores d’atenció, és a dir que no totes les hores de permanència obligatòria són de tractament. Finalment no hi haurà 4 torns diferents, sinó dos únics torns i el personal administratiu farà el mateix horari que el personal tècnic.
Pel que fa a les vacances, l’assemblea ha aconseguit 10 dies de compensació per hores de tarda, tenir el 24 i 31 de desembre el servei tancat i 8 dies festius de lliure elecció o 4 dies de festa i 30h a reduir de la jornada (de les hores flexibles).
Aquests nous horaris arriben després de diverses mobilitzacions on la voluntat era “aconseguir els recursos i les mesures necessàries per poder treballar”. “Temps per tractar cada cas en quantitat però també amb freqüència i així poder donar cobertura a la necessitat d’atenció de la violència masclista sense que la seva situació tingui un impacte negatiu en les dones i infants que atenen”, com explicàvem en aquest reportatge.