Les negociacions entre el col·lectiu de residents i l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals empresarials de la xarxa sanitària concertada es troben en “via morta”, segons assenyalen des de Metges de Catalunya. El sindicat mèdic considera que la discussió es troba sense cap possibilitat de progrés mentre no intervingui el Departament de Salut encapçalat per la consellera Alba Vergés.
Aquesta setmana els MIR han presentat una contraoferta a l’ICS i les patronals per tal d’arribar a un acord. Pel que fa a les millores formatives, la contraoferta inclou 10 dies anuals de formació, una ràtio de supervisors que no superi els quatre residents per cada adjunt i que un percentatge de la jornada laboral es dediqui a la formació. El col·lectiu de residents accepta la proposta de l’ICS i les patronals de crear una comissió per resoldre la situació dels residents, sempre que tingui “una finalitat executiva i poder real” per influir en la presa de decisions.
Respecte a les condicions laborals, els MIR accepten que les jornades ordinàries siguin de 37,5 hores setmanals en lloc de les 35 que demanaven en un inici. Mantenen, però, la reclamació de 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, així com les 36 de descans setmanal. Quant a les millores retributives, exigeixen un augment de més d’un 5% de manera esglaonada, de manera que en els pròxims tres anys s’arribi al sou desitjat dels MIR.
Després de presentar aquesta contraoferta, el passat dijous els residents es van reunir de nou amb l’ICS i les patronals per escoltar la proposta de les institucions. Pel que fa a la formació, l’oferiment de les entitats passa per la creació d’una comissió de seguiment i el finançament de l’assistència a un únic congrés mèdic durant tot el període de residència, sense concretar el percentatge de la jornada laboral dedicat a la formació. Una proposta, segons argumenten els convocants de la vaga, “insubstancial i insuficient” i que “no comporta cap millora efectiva” per a la formació dels MIR. “Més que una proposta, ens sembla un insult”, assenyala David Riaza, residents de tercer any (R3) de Medicina Familiar del CAP Doctor Carles Ribas.
Les millores retributives proposades per les entitats tampoc s’aproximen a les demandes dels residents. La darrera oferta suposa un increment salarial del 7%, distribuït en tres anys: un 5% abans que acabi l’any, un 1% a partir de l’1 de gener del 2021 i un 1% més a partir del 2022. Un increment que, segons els MIR, no és “gens significatiu”. “Quan parlem d’un 1% estem parlant de dotze euros, per tant, ens sembla completament insuficient. Per part nostra hem rebaixat moltíssim les exigències retributives, mentre que ells l’únic que ens ofereixen és això”, denuncia Alex Mayer, portaveu del col·lectiu de residents. Quant a la millora de les condicions laborals i el compliment dels descansos, el col·lectiu de residents assenyala que no hi ha cap proposta concreta sobre la taula per part de l’ICS i les patronals. Davant la falta d’acord, els MIR estudien ara com seguir amb les mobilitzacions, que no es podran dur a terme la setmana que ve perquè han de ser comunicades amb deu dies d’antelació.