Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els metges interns residents (MIR) de Catalunya s’han concentrat aquest migdia a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona en la tercera jornada de la vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya. D’entre les seves reclamacions, els residents demanen que les jornades laborals siguin de 35 hores setmanals i es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, així com les 36 de descans setmanal. També reclamen que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació no assistencial. A més, exigeixen un increment en el sou base -d’uns 16.000 euros bruts a l’any-, i també un increment de sou de les guàrdies.
Els sindicat Metges de Catalunya i els representants del col·lectiu MIR es van tornar a reunir el passat dimarts amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals de les empreses sanitàries concertades al Departament de Treball per intentar acordar una sortida a la vaga de residents. Els convocants de l’aturada, però, van tornar a rebutjar la proposta presentada per l’ICS i les patronals, ja que consideren que és “hipòcrita” i continua sense proporcionar “solucions reals” a les demandes dels MIR. Aquest matí les dues parts han tingut una altra reunió, que tampoc ha resultat fructífera. Davant la falta d’acord amb les institucions, els metges interns residents han anunciat cinc dies més de vaga, de dilluns a divendres, la setmana que ve. “Som conscients que la vaga encara perjudicarà més la precarietat del nostre col·lectiu, però arribarem fins al final”, assegura Mayer.
Respecte a la proposta plantejada el divendres passat, el nou document inclou un 1% més de millora retributiva, passant d’un increment del 5% al 6% al gener de 2021, i la possibilitat de percebre la mateixa retribució que els metges adjunts en les jornades de guàrdia a partir les 2.190 hores anuals realitzades. “És intolerable i vergonyós que la millora salarial proposada representi un increment aproximat d’un euro i mig diari”, ha denunciat Àlex Mayer, membre del comitè de vaga.
Pel que fa a les reivindicacions formatives, l’ICS i les patronals asseguren que no tenen competències per introduir modificacions en el programa de formació i insten els MIR a crear una comissió de treball per intentar trobar solucions. Una resposta semblant ofereixen per a les demandes laborals, sobre les quals ofereixen la seva col·laboració per detectar els centres en què no es compleixen els límits legals de jornada i els descansos mínims. Unes mesures que, pel col·lectiu de residents, són “patètiques i completament insuficients”. “Demanem millores formatives i laborals, no només en el sou. Les condicions en les quals treballem són vergonyoses, volem poder lliurar quan ens pertoca i tenir les 36 hores de descans ininterromput”, assenyala Judit Gil, resident de segon any de Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron. “Estem demanant que ens donin els drets fonamentals que hauria de tenir tothom, que per llei estan estipulats, però no es respecten”, afegeix.
Seguiment de la vaga
Segons indica el sindicat Metges de Catalunya, el primer dia de vaga dels MIR dels hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya va tenir un seguiment del 92% a Barcelona, un 91% a Girona, un 88% a Lleida i un 90% a Tarragona. En el segon dia d’aturada, les xifres de seguiment es van mantenir en la mateixa línia: un 94% a Barcelona, un 92% a Girona, un 89% a Lleida i un 90% a Tarragona. El Departament de Salut, en canvi, rebaixa les xifres de seguiment de la vaga al voltant del 51%.
Metges de Catalunya ha qualificat d’”èxit rotund” la jornada de vaga dels MIR i ha llançat un avís al Departament de Salut: “els residents, però també el conjunt de facultatius del sistema, estan farts de bones paraules i falses promeses. Plou sobre mullat i la indignació només s’esvairà amb passos ferms i mesures contundents per recuperar la dignitat de la professió mèdica”.