Un dels col·lectius més febles en la crisi del coronavirus és el de les dones que es dediquen, es dedicaven, a la neteja i ordre en les cambres d’hotel, són les conegudes com a ‘Kellys’, nom fruit de la contracció: ‘las que límpian’. La seva feina s’ha aturat de manera dràstica. Els hotels estan tancats o sota mínims i dedicats a la cura dels malalts. Però, què fan ara les Kellys?
M:S. És una de les dirigents del sindicat que han creat les Kellys. Està confinada a casa. Pateix per la seva situació i també per les seves companyes. “En aquests moments hi ha dos grans grups entre el nostre col·lectiu, el de les que estan a les plantilles dels hotels, i el de les que hi treballaven com a subcontractades. Aquestes formaven part d’empreses multiservei i tenien contractes per obra i servei”. Un grup i l’altre han estat enviades a casa. No treballen i pateixen la incertesa pel que faran demà, diu.
“Pel que jo conec, el 95% de les Kellys, almenys a l’àrea de Barcelona, treballaven subcontractades. Només un 5% estaven dins dels hotels”, diu la interlocutora. La diferència entre una situació i l’altra és gran.
“A les companyes que treballaven dins de la plantilla dels hotels, els han enviat un e-mail des de recursos humans. Els diuen que fan Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a causa del Covid-19. Però després no han rebut cap detall, ni com queden, ni les seves condicions econòmiques, res de res”. En una feina situada a la part de baix de la piràmide és important que les treballadores sàpiguen quan cobraran. “Des que va començar això de l’Estat d’alarma les companyes no han rebut res, i totes estem a l’espera del que es diu: que es cobrarà a partir del dia 10. Però mentrestant s’han de pagar lloguers i totes les despeses, i no sabem com ho farem”, diu M.S.
Acomiadades de fet
Però, pitjor és la situació de la majoria de les ‘kellys’, les que treballaven per compte d’empreses que al seu torn estaven contractades pels hotels. “Directament les han acomiadat i les han donat de baixa de la Seguretat Social. La majoria són ara a casa seva, sense cap document que acrediti que estan aturades. Simplement els han comunicat que havia acabat el seu contracte, bàsicament d’obra i servei”.
La situació de les ‘kellys’ que treballaven per empreses fins ara subcontractades és molt precària. “Les que tenien prou temps cotitzat per l’atur, no sabem com podran reclamar rebre ajuda econòmica, però moltes, potser la majoria, no tindrien dret a l’atur. Ara veurem si es poden acollir a aquesta ajuda que diuen que podria suposar un ingrés de 420 euros”, afirma la dirigent de Les Kellys.
Solidaritat amb els sanitaris
Però més enllà de la situació actual, les treballadores que netegen les cambres d’hotel tenen una difícil perspectiva. “NO sabem què passarà amb les subcontractes, ni tenim clar si tornaran a cridar les treballadores que tenien abans quan es tornin a obrir els hotels”, afirma l’activista. En aquest sentit, senten una gran inquietud pel futur del sector turístics, del qual depenen.
I mentrestant? Doncs, M.S. explica que la petita estructura creada per les kellys treballa per mantenir el contracte amb les treballadores, ho fan usant la seva arma preferida, el whatsapp. També han començat a fer contactes amb advocats per assessorar els casos que es puguin donar. “Les kellys sobrevivim com podem, som dones lluitadores i valentes”, afirma. En aquest sentit han iniciat petites accions per obtenir fons. Així des del seu confinament estan fent treballs manuals, amb el fruit de la venda dels quals iniciar una caixa de resistència que atengui els casos més difícil, explica.
Però, ni en aquestes circumstàncies les Kellys s’obliden de la seva reivindicació més important, que el Govern central aprovi una llei que eviti que es puguin subcontractar les activitats que, com la neteja de cambres d’hotel, formen part del cor del negoci de les empreses. És la ‘llei Kelly? Que consistiria a esmenar l’article 42 de l’Estatut dels Treballadors.
I també, des del seu confinament, la representant de les Kellys, té un pensament solidari amb els treballadors i treballadores de la sanitat i “de tots els que han estat afectats per les retallades”.