“Estem rebentats de treballar”, això contestaven els sindicalistes, bregats en mil batalles, després del primer cap de setmana d’aplicació de l’estat d’alarma. Un exèrcit a l’ombra de totes les organitzacions sindicals s’ha mogut i ha fet mil actuacions per evitar que la patacada laboral sigui més forta. Ha estat un treball a l’ombra que molts ciutadans no han vist però que realment existeix i que com altres en aquesta situació seria bo que la ciutadania ho tingués en compte.
Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, van posar en marxa dispositius ‘de guerra’ per enfrontar-se a la situació laboral causada per l’Estat d’alarma nomenat el 14 de març passat. Les dues organitzacions han mobilitzat tots els seus actius per assessorar les treballadors i els treballadors davant l’allau d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), i els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) que l’aturada econòmica ha causat.
Els sindicalistes s’han hagut d’acostumar a noves situacions: treballar des de casa amb mitjans digitals, substituir les freqüents reunions per videoconferències o mantenir també a distància les relacions amb les respectives confederacions estatals i les de la Unió Europea (UE). Tot i això, les dues organitzacions han mantingut obertes les seves seus, tant territorials com centrals, amb grups reduïts que en fan guàrdia per acollir els treballadors que no tenen accés als mitjans informàtics.
A CCOO cada matí a primera hora hi ha una videoconferència de l’executiva. De manera paral·lela, totes les federacions i organismes territorials amb el conjunt de delegats, que superen els gairebé 22.000 delegats es dediquen a assessorar en els milers de casos que es presenten fruit de la reducció de l’activitat econòmica. La prioritat sindical és arribar a acords de flexibilitat que evitin expedients. El segon esglaó seria aconseguir pactar els ERTO. Si l’empres que els proposa té una situació econòmica acceptable s’intenta un acord que millori les condicions mínimes dels ERTO, i en tot cas es busca, a tota costa, mantenir l’ocupació per evitar una altra sortida de la crisi contrària als interessos dels treballadors.
Doblar organismes
Potser com a herència de la clandestinitat política, a CCOO es va decidir, des de la publicació del decret d’Estat d’alarma, duplicar en la cúpula totes les responsabilitats. Això vol dir que per cada àmbit hi ha dues persones que tenen prohibit coincidir en el mateix lloc, així s’evitaria deixar sense capacitat de resposta qualsevol situació en cas de malaltia, segons explica Cristina Torre, Secretària d’Acció Sindical CCOO Catalunya.
L’activitat presencia, però és mínima, a la seu central hi ha un equip d’entre 8 i 10 persones i a les seus comarcals també es manté una presència mínima per atendre les persones que personalment vulguin fer consultes i també l’activitat a les xarxes socials, que aquests primers dies del confinament ha pres la forma d’edició i enviament de comunicats i distribució d’informació sobre els drets de les treballadores i treballadors, tant en seguretat a la feina com en garanties respecte dels seus llocs de treball.
Només telefònicament CCOO ha respost, unes 3.600 consultes en la primera setmana de tancament de l’activitat principal. El sindicat ha abocat a assessorar tots els seus actius, així, s’han aturat les tasques d’organització d’eleccions sindicals o fins i tot de defensa jurídica, perquè els jutjats no funcionen, i totes i tots els activistes que operaven en aquestes àrees estan operant en el front del manteniment de la seguretat i l’ocupació.
Activar tota l’estructura
Núria Gilgado és l’homologa de Cristina Torre a la UGT de Catalunya. “Hem activat tota la nostra estructura sectorial i territorial per defensar en aquesta crisi els interessos dels treballadors”, afirma. A les empreses que resten obertes els delegats passen informació sobre prevenció i seguretat a la feina i si cal, intervenen fins a l’extrem de sol·licitar aturar la producció. I des de les seus sindicals i també des de casa els equips assessoren els afectats per expedients.
Com si fossin els radis d’una roda, des de la perifèria del sindicat s’informa l’executiva, que manté diàriament reunions presencials i que assegura des d’aquest punt la coordinació també amb la confederació espanyola de la UGT i amb les organitzacions internacionals amb les quals intercanvien informació. A l’interior hi ha també equips que interlocuten amb la Generalitat i la resta d’organismes públics a Catalunya amb qui hi ha un diàleg fluid.
Guies d’actuació en xarxes socials
UGT, com CCOO i també com fan altres sindicats, han elaborat de manera urgent guies d’actuació que ofereixen als seus afiliats i al conjunt de treballadors sobre què fer si es presenta un ERTO i /o especialment per assegurar la protecció de la salut dels treballadors. Sobre els ERTO, s’han fet actuacions preventives, com la denúncia de la intenció de l’empresa d’ambulàncies Falck de fer un expedient temporal just en el moment en què fan falta més els treballadors per transportar malalts.
UGT també ha elaborat informació en píndoles en forma de preguntes freqüents sobre casos com la seguretat i l’ocupació, que distribueix per diversos canals com Twitter, Telegram i també Facebook a més de les seves pàgines web, explica Gilgado.
Igual com es va aturar l’educació presencial, també s’han aturat presencialment els serveis de formació dels sindicats. Això no obstant, CCOO els ha transformat i elaboren vídeos amb els quals informen els treballadors de qüestions que no s’havien donat fins ara. Una ha estat, prèvia consulta, indicar que les treballadores i treballadors afectats pel coronavirus puguin beneficiar-se del cobrament per Incapacitat Temporal (IT), establert pel govern central, perquè segons la llei no es podia fer si no es faciliten les dades personals a l’administració i la llei de protecció de dades no autoritzava fer aquesta gestió. Finalment s’ha aconseguit aquesta excepció i s’ha fet un vídeo per informar dels mecanismes que permetran cobrar la indemnització als treballadors castigats per la pandèmia o pels confinaments.