El recurs als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), s’ha massificat entre dijous 19 de març i el 20 del mateix mes. En només 24 hores s’ha passat de 597 empreses a 8.640, cosa que suposa un creixement del 1.447%. En nombre de treballadors la variació també ha estat significativa però no tan gran. Dijous passat s’havien presentat expedients al departament de Treball, Afers Socials i Famílies que implicaven 32.452 persones i un dia després la xifra de treballadors que cessaran provisionalment en la seva feina s’enfila fins a 152.230, amb increment del 469%.
L’Estatut dels Treballadors permet la suspensió dels contractes (és a dir, els ERTOs) “per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major”. El dimarts 17 de març, el Consell de Ministres va aprovar per decret que les empreses que prevegin que els efectes del coronavirus sobre la salut dels treballadors o les mesures preses pel Govern per intentar frenar la pandèmia afectarien la seva activitat econòmica, podrien justificar causes “derivades de força major” per a aplicar un ERTO.
Una de les característiques més importants dels ERTO per força major és que no cal negociar amb els representants dels treballadors. Aquests tindran accés a la prestació per atur encara que no arribin al període mínim de carència exigit durant tot el temps que duri l’estat d’alarma. A més, la base reguladora de la prestació d’atur es calcularà amb la mitjana dels últims 180 dies treballats i els períodes de prestació consumits no es contaran com a gastats.
En molts sectors els expedients es negocien i s’arriba a acords que permeten millorar les condicions laborals dels treballadors afectats. Per exemple, a Seat es garanteix fins al 80% del salari brut més les pagues extres . En altres empreses com Nissan l’acord també permet que els operaris no gastin el seu subsidi de desocupació i l’empresa els completa els ingressos fins a una part important del salari que tindrien en cas que poguessin treballar.
El Departament de Treball comunica dia a dia, de forma acumulada els ERTOS que es presenten, el nombre d’empreses , els treballadors afectats. Així com la seva distribució per les demarcacions provincials de Catalunya. Catalunyaplural ha creat un comptador on es podrà veure dia a dia l’evolució de l’efecte de la crisi del coronavirus en l’ocupació. Podeu veure el quadre en aquest enllaç.