Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Milers de persones, 2.500 segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat pel centre de Barcelona contra la llei de contractes de serveis a les persones, també coneguda com a Llei Aragonès, per qui és el seu màxim valedor: el conseller d’Economia i Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès. Els manifestants, gent procedent de diverses plataformes de lluita, consideren que la norma s’ha fet per privatitzar els serveis públics, tot externalitzant la seva gestió cap a empreses privades que en traurien profit sense un control eficient de l’Administració.
Abans de l’inici de la marxa, Elva Tenorio, metgessa i una de les portaveu de la coordinadora “Aturem la llei Aragonès” explicava: “això que veieu és alarma social. És defensa dels drets fonamentals, perquè el que diuen llei de contractes de serveis a les persones significa que totes les coses que ara són públiques i gestionades públicament, puguin passar sota el control d’empreses privades. Imagineu que representa això, respecte al futur i respecte al model. Més de 250 serveis que ara són públics poden passar a dependre de les empreses. I quan això passa a les empreses no les controla ningú. Això per als ciutadans significa que de ser beneficiaris i persones amb drets passaríem a ser clients d’empreses, que estarien negociant amb els nostres drets fonamentals. Això, com he dit, causa alarma social””, ha dit.
La portaveu ha explicat que la llei obre la porta a externalitzar serveis com “diàlisi, donacions d’òrgans i teixits i transfusions. Ara imagineu: la gent dóna sang pensant que l’administració controla la seva donació altruista de sang. Us imagineu això si qui controla és una empresa privada? Què farà una empresa privada? Perquè no conec cap empresa privada que no vulgui fer beneficis. Quan deixem de ser objecte de drets per a passar a ser clients, qualsevol cosa és possible”.

La també portaveu, Mar Empordanès, ha anunciat que duran a terme noves accions després de no obtenir “cap resposta per part de la Generalitat” a les demandes de la plataforma; tampoc després d’ocupar el dimecres passat la seu de la Conselleria de Treball”.
A la marxa hi han participat diversos col·lectius dels sectors sanitari, educatiu, d’emergències, d’atenció a la dependència i pensionistes, a més de sindicats com CGT i Ustec-Stes, També s’hi han vist membres de Podem i de la CUP amb la diputada al Parlament, Maria Sirvent.
La manifestació ha començat a caminar des de la seu del Departament d’Economia, a la cruïlla de la Gran Via amb la Rambla de Catalunya i a poc a poc ha anat engruixint el nombre de seguidors. Si a l’inici es feien notar els membres de les marees pensionista i blanca, a la fi hi havia també grups de treballadors que veuen els seus llocs de feina en perill, com la comunitat educativa de l’Escola Mediterrània de la Barceloneta, les Kellys o els doctorands en lluita.
Pere Aragonès ha estat objecte de molts crits dels manifestants. Un dels eslògans tenia especial rellevància. Deia: “On és Pere Aragonès? -I es contestava- Aquí no, Aquí, no, potser amb Florentino”. Els manifestants recordaven així la presència del vicepresident del Govern i home fort d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en la celebració de la boda d’un alt càrrec de Caixabank on el polític català va compartir el dinar amb el president del Reial Madrid i home de negocis que té interessos econòmics en empreses que ja ara, han aconseguit comandes per externalitzar serveis públics a Catalunya.
A plaça de Sant Jaume s’han realitzat les intervencions finals. A banda dels portaveus de la coordinadora, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ( SEPC) ha asssegurat que ha dit que estaran “en totes les trinxeres” igual que han estat aquests dies al carrer.
Dues persones de la ‘Plataforma contra el Cop d’estat a Bolívia’ han sostingut que arreu el capitalisme empobreix a les persones, han demanat a Europa que no doni suport a la “usurpadora” presidenta en funcions, Jeanine Áñez, i han afirmat que el ja expresident bolivià Evo Morales sempre va defensar els serveis públics com a mitjà de garantia de la dignitat de tota persona.
A la fi dels discursos, ha demanat la paraula una de les sis persones en cadira de rodes que lideraven la marxa, per a remarcar que se’ls donés veu en el debat i queixar-se que, tot i el caràcter social de la protesta, l’escenari no estava adaptat a persones amb discapacitat: “la lluita contra la privatització també ha de ser amb nosaltres. Res sobre nosaltres sense nosaltres”, han dit.