La tasca de la Inspecció de Treball a Catalunya ha fet que 13.000 treballadors veiessin regularitzada la seva situació laboral, que estava en l’economia submergida, en els tres primers trimestres de l’any, segons ha manifestat en roda de premsa el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, a qui acompanyava el secretari general del Departament, Josep Ginesta i la directora general de la Inspecció de Treball de Catalunya, Maria Luz Bataller.
La feina inspectora de la Generalitat ha fet també que 9.591 llocs de treball que tenien contracte temporal fossin donats d’alta com a indefinits. Això implica un creixement de les regularitzacions del 25%, va dir el conseller.
En la roda de premsa s’ha fet un especial esment als 7.289 treballadors del sector carni, que treballaven com a falsos autònoms en cooperatives fingides, que han passat ara a estar inscrits en el Règim General de la Seguretat Social, després que Inspecció de Treball hagi investigat 90 empreses i 23 cooperatives.
En la roda de premsa, el conseller ha posat un fort èmfasi en el fet que la transformació de llocs de treball en el sector carni s’hagi produït de manera no traumàtica. De fet, les arques de la Seguretat Social han ingressat 8,100 milions en quotes que no havien estat cotitzades, gràcies a la tasca combinada entre Inspecció, els sindicats que han fet diverses denúncies i també les empreses. Això ha fet exclamar a Ginesta que a la fi del procés, no s’han perdut llocs de treball sinó que a la fi les plantilles tenen 500 ocupats més que abans, quan sumaven 32.500 empleats.
Campanya de regularització
Mentre la directora de la Inspecció de Treball ha donat per tancada la campanya de regularització de situacions irregulars, UGT ha reclamat que es mantingui la pressió en aquest sector.
En total, la tasca inspectora ha suposat la recaptació de 130 milions fruit dels fraus que s’han localitzat en els 36.600 expedients oberts en els primers nou mesos de 2019. De la quantitat esmentada hi ha gairebé 9.000 sancions, un 16,6% més que fa un any, cosa que ha suposat un ingrés per valor de 30,1 milions d’euros.
El control del frau en el contracte a temps parcial ha suposat que s’hagin inspeccionat 1.064 contractes, un 32% més. Fruit de les investigacions s’ha incrementat la jornada laboral a 953 treballadors i treballadores, el 66% dels quals ha passat a tenir una jornada laboral superior al 50%.
Les principals causes de les denúncies que investiguen les inspeccions són les que afecten les relacions laborals, amb actuacions sobre el temps de treball com a aspecte més destacat. Segueixen les relatives a la Seguretat Social, amb accions que afecten obligacions formals i documentals seguides de les quals es refereixen a l’afiliació de treballadors per compte d’altri.
En tercer lloc se situen les accions sobre salut i seguretat, amb èmfasi en avaluació de riscos. Finalment hi ha l’àrea d’ocupació i estrangeria que té com a element clau els permisos de treball.
Inspeccions de control horari
El conseller Homrani també ha recordat que respecte de les xifres dels primers nou mesos de l’any, els expedients de regulació d’ocupació (ERO) ja superen els de tot el 2018. Ha dit que, s’han notificat 311 processos. Homrani ha mostrat la seva preocupació perquè gran part dels expedients són preventius, sense una justificació econòmica. “Són per canvis estratègics o de la direcció de l’empresa. Alguna fins i tot vol tancar quan en expedients anteriors s’havia compromès a mantenir llocs de feina”, ha apuntat Josep Ginesta, el secretari general de Treball.
L’any vinent la inspecció de treball vetllarà per La integració laboral i social de persones amb discapacitat. També s’afanyarà a controlar el temps de treball i de descans. En aquest sentit el conseller ha revelat que ja s’han fet 73 inspeccions a empreses per assegurar que es compleix aquesta normativa. El tercer punt serà seguir la persecució del frau en la contractació temporal. El quart objectiu és treballar contra la discriminació per raó de gènere, mentre que es mantindrà la pressió en matèria de sinistralitat, especialment a la construcció.