Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El procés per defensar els interessos dels treballadors i treballadores de la Fundació Futur i tres filials més ha començat. Les aproximadament 900 persones que tenen relació laboral amb les quatre empreses del grup esmentat es reuniran durant la setmana vinent i escolliran tres delegades per empresa, que es coordinaran amb els serveis jurídics de CCOO, que a partir del 15 de juliol espera trobar-se amb la representació empresarial per negociar una sortida favorable per als afectats pels acomiadaments col·lectius anunciats per carta la setmana passada.
Una assembla amb més d’un centenar de participants, celebrada dijous al vespre, va servir per fixar algunes de les línies a partir de les quals s’intentarà minimitzar els efectes de l’acomiadament comunicat per les tres empreses vinculades amb la Fundació Futur. Des dels serveis jurídics de CCOO es va explicar la idoneïtat que el procés sigui col·lectiu. En opinió dels advocats és millor plantejar una acció legal col·lectiva que moltes d’individuals. En el primer cas, existeixen més garanties legals que acompanyaran la negociació. Un cop escollit l’equip de representants dels treballadors, aquest podrà demandar a l’empresa tota la documentació que justifiqui o no l’acomiadament comunicat a les treballadors i els treballadors.
La idea que té el sindicat és primer negociar les indemnitzacions que puguin correspondre a les treballadores i els treballadors als quals s’ha comunicat que se’ls fa fora i després negociar aquells aspectes que es deriven de la diversa condició dels contractes que conflueixen en les empreses: indefinits, temporals, per obra i servei i fins i tot inerins. En tot cas, la part obrera vol plantejar dos tipus de reclamacions. Una seria el deute que les empreses tenen amb els treballadors, entre dos i tres mesos, i la segona, la corresponent indemnització per acomiadament. Ara bé, la possibilitat de recuperar els diners dependrà de si les empreses hi estan d’acord o si poden respondre amb el seu patrimoni dels deutes contrets. En cas de no ser així, i prèvia decisió judicial, part del deute el pagaria el Fons de Garantia Salarial.
Subrogacions de personal
Un segon aspecte és garantir els drets de les persones que treballen, per exemple en Serveis com els d’Atenció Domiciliària (SAD) a les quals, en algunes ocasions, s’ha comunicat que seran subrogades a altres empreses que continuaran la tasca. En aquest cas, si abans no els paguen els deutes, també tindran dret a reclamar judicialment, segons els han manifestat els advocats que, si les assemblees ho accepten, duran la seva defensa jurídica.
El procés es especialment farragós perquè es tracta d’empreses on fins ara no hi havia representació sindical. A més, entre les treballadores i els treballadors hi ha persones amb especials necessitats, com són les que abans havien estat en institucions penitenciàries. El que sembla encarrilat és el cobrament del subsidi d’atur en aquells casos en què els contractes, per estar vinculats al curs escolar, han vençut. No obstant això, s’ha alertat aquests treballadors del fet que si són objecte de subrogació haurien de començar a treballar de nou a partir del 12 de setembre vinent a les noves empreses que assumeixin el servei.
La falta d’organització i la forma com han actuat les empreses fa que hi hagi també persones que continuen assistint als seus llocs de treball perquè no els han dit res, encara que tampoc els hagin pagat els darrers mesos.
A l’assemblea es notava la influència de la relació laboral que s’havia realitzat fins ara en empreses vinculades a fundacions que es publiciten com a sense ànim de lucre. En aquest sentit, algunes treballadores han explicat que un intent de fer una assemblea dins d’una instal·lació de l’empresa ha estat impedit sense cap explicació. Un altre exemple ha estat el temor de treballadores davant de la possibilitat que gent de l’àmbit de l’empresa pugui intentar atorgar-se la representativitat del col·lectiu de treballadors i no defensar els seus interessos.
SENFO, la incognita
Un element que sobrevolava l’assemblea era la incògnita de l’empresa SENFO, que tampoc paga els seus treballadors des de fa mesos i que es considera absolutament vinculada a la Fundació Futur. En aquest sentit, hi ha serveis que assumia SENFO que s’estan subrogant a altres societats o organismes públics als quals donava servei abans. A l’assemblea es feia notar una circumstància curiosa: mentre hi havia, treballadors i treballadores de serveis de cuina que no cobraven des de feia almenys dos mesos, la societat sí que havia cobrat puntualment de les entitats o institucions a les quals dóna servei.
1 comentari
Noticia molt bona per a tots i totes