Càritas Diocesana va incrementar el 2018 un 9% les seves actuacions referides a llars amb necessitats d’atenció. En concret van rebre ajuda 12.225 llars on viuen 28.0890 persones. Això en un context de suposada recuperació econòmica. El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets,ha indicat que 1 de cada 4 persones de la diòcesi de Barcelona es troba en situació d’exclusió, segons el darrer informe de la Fundació Foessa. Altres dades de la situació exposades per Busquets apunten en la mateixa direcció: “a Catalunya, un 15,3% de la població té una feina que no li permet arribar a final de més. Amb un context de suposada recuperació econòmica, la dada és molt preocupant”, ha afirmat.
En una roda de premsa de balanç de l’activitat de l’entitat cristiana, el director de Càritas Barcelona ha advertit que tenim una societat cada vegada més deslligada, cosa que suposa que deixa a molts col·lectius exclosos.
L’habitatge és un dels aspectes més crítics en els moments actuals. En aquest sentit, Busquets ha recordat que el 36% de les persones de la Diòcesi de Barcelona viuen dificultats relacionades amb l’habitatge, i que la xifra s’enfila fins al 44% en les llars amb menors, fins al 69% per a les persones a l’atur i fins al 72% per als estrangers no comunitaris.
Agilitzar gestions per accedir a la RGC
La resposta a la situació per part de l’administració ha fet que Càritas fes un toc d’atenció en parlar de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Per tant, , l’entitat demana un major consens en matèria social, agilitzar i simplificar les gestions per accedir a la RGC alhora que insta a promoure les condicions perquè hi hagi un parc d’habitatge assequible.
Al seu torn, Míriam Feu, responsable d’anàlisi social i incidència de Càritas ha destacat que que en els darrers anys han augmentat les llars ateses formades per persones soles, mentre que s’han reduït les llars ateses formades per parelles amb fills (45% de les llars ateses són persones soles, i 24% són parelles amb fills). A més ha remarcat una feminització de la pobresa, ja que el 57% de les persones ateses per Càritas durant el 2018 eren dones.
El 78% de les persones ateses en edat laboral es troba a l’atur, i el 16% de les persones ateses en edat laboral té una feina (que sempre és precària). Respecte a l’anterior memòria aquest punt mostra una certa millora, ja que en aquest punt s’havia arribat a un 19% de treballadors pobres atesos. A més, un 34% de les persones ateses es troben en situació administrativa irregular, amb totes les dificultats afegides que això comporta (impossibilitat d’accedir a un treball digne, més dificultats per trobar habitatge, etc.). En matèria habitacional, un 59% de les persones ateses per Càritas no disposen d’una llar digna, xifra que ha augmentat en 6 punts percentuals en només un any.