Fort revés a la política de la multinacional Deliveroo en la seva pretensió de no reconèixer els repartidors com a personal laboral amb plens drets. Un jutge del social sentenciat que el grup de repartiment de menjar a domicili ha de readmetre 9 repartidors de Barcelona i els ha de pagar en conjunt 56.000 euros com a indemnització per haver vulnerat els drets fonamentals dels seus treballadors, segons fonts de Riders x Derechos. No obstant això, en un cas el jutge no ha apreciat l’existència d’un acomiadament.
El jutjat 31 del social de Barcelona argumenta que alguns dels treballadors van ser acomiadats per l’empresa just quan van ser escollits com a membres del comitè d’empresa. En la justificació per despatxar-los, la direcció de Deliveroo va argumentar que s’havien donat casos en els quals els repartidors havien anat “beguts” a recollir comandes.
Anant al fons de la qüestió, el jutge que ha dictaminat el cas ha afirmat en la seva sentència, amb tota seguretat que els repartidors tenien amb la multinacional una relació laboral, tot i que sota l’aparença d’autònoms per compte propi.
El jutge ha considerat que els demandants prestaven els seus serveis plenament integrats en l’àmbit d’organització i direcció de l’empresa’ i que els intents empresarials d’aparentar que els repartidors eren lliures per triar uns o altres horaris, per rebutjar comandes o, per treballar quan volguessin i només si volien, no es corresponen amb la realitat, segons el magistrat.
Vinculació laboral
Per arribar a la conclusió de laboralitat, el jutge es basa en l’anàlisi de la vinculació entre la multinacional britànica i els riders, així com en la comparativa amb sentències prèvies del Tribunal Suprem que van concloure l’existència de laboralitat en el conegut cas dels missatgers (1986) i dels traductors (2017).
La sentència de Barcelona és prèvia a la que ha de pronunciar el Jutjat del Social número 29 de Madrid, que fa uns dies va celebrar el judici que enfronta a la Tresoreria General de la Seguretat Social contra l’empresa arran d’una denúncia interposada per Inspecció de Treball i en el qual van ser citats més de 500 repartidors de la regió.
Deliveroo es col·loca així, al contrari que Glovo, amb dues resolucions judicials en contra (després d’un cas individual a València) i cap a favor del seu model de negoci.
Fonts de la companyia han assegurat que “Deliveroo recorrerà la sentència, que no reflecteix la forma en què la companyia col·labora amb els riders“. Per tant, la multinacional fia la solució definitiva a una decisió en segona instància que fixi, amb almenys dos casos més, doctrina sobre la relació laboral o no de les empreses de repartiment amb els operaris que porten els productes a casa dels consumidors.