El conflicte que havia afectat la tradicional fàbrica de caramels Chupa Chups, s’ha tancat amb un principi d’acord que s’incorporarà al conveni col·lectiu.
L’acord tindrà una vigència de tres anys. Inclou increments salarials de l’1,8% per a l’any 2018, i l’IPC per als anys 2019 i 2020 amb un topall del 2%, segons han manifestat fonts sindicals.
Darrere del pacte hi ha la idea de reduir les diferències salarials que hi ha a l’empresa, implantant un plus lineal per a la plantilla amb salaris inferiors a 22.500 euros, amb 700 euros per a l’any 2019 i 700 euros per al 2020, amb un total de 1.400 euros, i per a la plantilla amb salaris superiors als 22.500 euros fins als 24.000 euros s’ha aconseguit un escalonat del plus i com a màxim els 1.400 euros.
Cal recordar que la fàbrica de Chupa Chups està ubicada a Sant Esteve Sesrovires. En ella treballen unes 300 persones. Des de fa temps a la factoria s’hi dóna una diferència salarial significativa. Hi ha un grup de treballadors antics que cobren entre 600 i 700 euros mensuals més que els que s’han incorporat més tard. Amb l’acord esmentat es posa fil a l’agulla per solucionar la diferència salarial.
A més, en el conveni s’hi ha inclòs millores referents a permisos retribuïts, flexibilitat, jornada intensiva per al personal d’oficines, i pla de pensions.
Per arribar a un acord negociat, el comitè d’empresa, amb presència de CCOO, UGT i un sindicat anomenat SIT van engegar diverses mobilitzacions consistents en vagues de dues hores i concentracions a la porta de la fàbrica. A la fi el diàleg s’ha imposat i ha retornat la normalitat de les relacions laborals.
De Cruyff a Kojak
a Fins a l’any 2006 quan es va vendre a la italiana Perfetti Van Melle, Chupa Chups havia estat una empresa familiar catalana. L’empresa, nascuda a finals del segle XIX de la mà de Josep Bernat, que tenia una confiteria a Barcelona. Després de la Guerra Civil se’n va fer càrrec Enric Bernat, nét del fundador.
El 1958, va introduir el primer caramel rodó amb bastonet en el mercat espanyol de la marca Chupa Chups, que va fabricar Granja Asturias SA. Va néixer amb set gustos diferents identificats amb vistosos embolcalls i, per a diferenciar-se dels competidors, fou comercialitzat a una pesseta la unitat. El bastonet de fusta es va substituir per un de plàstic, i el producte es va popularitzar arreu del món quan fins i tot actors internacionals, com Telly Savalas, en el seu paper de l’investigador Kojak, el van assumir com a tret diferencial. Johan Cruyff també va contribuir a fer conèixer el producte quan el va utilitzar per superar el seu hàbit de fumador empedreït.
La fàbrica de Sant Esteve Sesrovires es va construir l’any 1967. El 1997 s’havien venut 40.000 milions de Chupa Chups al món, segons la publicitat de l’empresa.