Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els treballadors i treballadores del sector d’acció social es mobilitzen dijous, 14 de març per reclamar a la patronal del tercer sector: La confederació, un acord que permeti firmar el conveni, segons CCOO.
Els representants dels sindicats que negocien l’acord, CCOO i UGT, havien plantejat a la part empresarial fer un acord parcial que abordés dos dels aspectes més sensibles. Per una banda l’increment de les taules salarials en un 3%. I en un segon lloc, una nova classificació de les categories professionals que equipari els títols de grau universitaris a l’antiga categoria de llicenciats i reconegui altres perfils professionals existents al sector.
La proposta sindical pretenia un acord parcial que facilités els increments de salari sense haver d’esperar a la finalització de tot el procés de negociació. La patronal s’ha negat a tirar endavant el pacte proposat. Segons han informat CCOO, la representació empresarial evita tot compromís abans de conèixer quina serà la dotació que farà la Generalitat i les altres administracions a les dotacions econòmiques de les entitats. Cal recordar que moltes de les entitats vinculades a la Confederació es dediquen a prestar serveis com a gestores d’actuacions que són titularitat del sector públic. Davant d’aquest bloqueig els sindicats majoritaris han convocat diverses vagues. Les sindicals insten la patronal ‘La Confederació’ a desistir de la seva postura merament intermediària i assumeixi el seu paper com a part legitimada per arribar a acords.
Serveis externalitzats
El Conveni col·lectiu d’Acció Social amb infants, joves, famílies i d’altres en situació de risc regula, principalment, serveis externalitzats de la cartera de Serveis Socials de Catalunya com els centres de protecció de menors (CRAE’s, CREI, centres d’acolliment…), serveis dirigits a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles, a famílies en situació de risc social i d’exclusió social, etc., i afecta a prop de 13.000 treballadors i treballadores a Catalunya i que són els professionals que tiren endavant els serveis socials externalitzats.
Les organitzacions que han convocat les aturades destaquen que en les plantilles hi ha una presència majoritària de dones en condicions laborals precàries. En aquest sentit asseguren: “cal fer un salt qualitatiu que garanteixi el manteniment del poder adquisitiu, les dificultats per a conciliar la vida laboral, personal i familiar, la protecció a la maternitat i la lactància natural des del primer dia, la prevenció i protecció davant qualsevol ’agressió (verbal, física, sexual…)”.
La vaga va tenir el seu inici el 8 de març amb aturades de tota la jornada. La resta del mes de març hi haurà vagues parcials tots els dijous amb accions de 3o minuts en franges. Al matí de les 11,30 a les 12, a la tarda entre les 18 i les 18,30 i al vespre entre les 23 i les 23,30 hores.