La
UGT de Catalunya aposta perquè el 2019 sigui un any de grans acords i estabilitat que permetin la recuperació dels drets laborals, socials i democràtics perduts durant els anys de la crisi, tot i les dificultats com són els judicis als dirigents independentistes i les eleccions europees i locals previstes per a la primavera d’aquest any, segons ha manifestat el secretari general del sindicat, Camil Ros en una trobada amb la premsa.
El dirigent ugetista ha fet vots perquè els contactes que es donen entre els governs català i espanyol permetin una distensió que afavoreixi acords que permetin recuperar drets «robats» durant la crisi. Per aconseguir això, Ros ha reclamat «grans acords» que, per exemple, redrecin situacions com la de la precarietat i temporalitat. «Hem vist com en la mateixa proporció en què l’atur ha disminuït en la mesura que ha crescut la situació de precarietat, temporalitat i pobresa laboral. Per redreçar aquesta situació, UGT de Catalunya reclama a la Generalitat que es convoqui la mesa de debat social permanent.
Ros no ha defugit parlar de les perspectives que s’obren en relació amb els judicis als dirigents independentistes que podrien començar a mig gener. El dirigent ha emmarcat els processos en un seguit d’actuacions polèmiques del poder judicial, la darrera de les quals, la decisió de mantenir en llibertat condicional els condemnats per agressió sexual del cas ‘la manada’ o l’estranya rectificació de la sentència sobre les hipoteques.
El dirigent ugetista ha reclamat a les autoritats judicials que tinguin present la transcendència social i política de les seves actuacions. En aquest sentit ha demanat que el judici tingui una bona resolució en el benentès que del resultat de la sentència en dependrà «l’activitat política de 2019, del 2020 i de molts anys posteriors», ha dit.
Dolors Bassa i els serveis mínims
Però en parlar de la ugetista i exconsellera de treball, Dolors Bassa, Camil Ros ha estat explícit en considerar que les acusacions que se li fan no tenen a veure amb la realitat dels fets. «Se l’acusa d’haver decidit uns serveis mínims excessivament laxos per a la vaga del 3 de novembre quan aquests serveis van ser els mateixos que es van aplicar en anteriors vagues generals», ha dit el sindicalista. Igualment ha ressaltat la incongruència de l’acusació contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, destacant que estaven detinguts el 27 d’octubre.
UGT de Catalunya fa una crida, mitjançant el seu secretari general, perquè les sentències dels processos a independentistes siguin proporcionades i tinguin en compte la realitat social catalana i ha dit que les autoritats haurien de procedir tenint en compte aquesta realitat «si es vol la concòrdia».
Camil Ros no va defugir comentar la irrupció de l’extrema dreta en el panorama polític espanyol: «ja som europeus», va dir, amb un deix irònic. En aquest sentit va diagnosticar més Estat de Benestar com a antídot a les polítiques xenòfobes o feixistes, recordant que allà on hi ha un millor Estat de Benestar l’extrema dreta té menys força perquè les seves prèdiques topen amb una realitat de drets socials consolidats. En aquest sentit va valorar positivament que les organitzacions sindicals més importants de Catalunya, Catalunya Nord, Occitània i Pirineus Orientals, per lluitar contra el racisme i l’extrema dreta en aquesta part d’Europa.